Μπροστά σε μια τεράστια «τρύπα» εσόδων βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να εισπράξει 12,624 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω της οπισθοβαρούς πληρωμής των φόρων.
Οι παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των προθεσμιών πληρωμής των φόρων και κυρίως το γράψε-σβήσε της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 72 έως 100 δόσεις, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τους στόχους του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, τον Νοέμβριο οι εισπράξεις από τη φορολογία υπολογίζονται σε 4,976 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο το «κοντέρ» γράφει 7,648 δισ. ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται στα 53,919 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου από 41,295 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 (φορολογική συγκομιδή 12,6 δισ. ευρώ).
Καυτό 45ήμερο
Μόνο για τα τέλη κυκλοφορίας, τις δύο δόσεις του φόρου ακινήτων και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βγάλουν από τις τσέπες τους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ.
Το «συμβόλαιο»-έγγραφο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα και αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», δείχνει το καυτό 45ήμερο που περιμένει τους εξουθενωμένους φορολογουμένους, αλλά και την τύχη αυτών των φόρων.
Δεν αποκλείεται πολλές από αυτές τις οφειλές να προστεθούν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών που ήδη ενσωματώνει χρέη 70 δισ. ευρώ.
Σ’ αυτή την εξέλιξη συνέβαλε και η ίδια η κυβέρνηση με τους ατυχείς χειρισμούς στο θέμα της νέας ρύθμισης.
Η αναμονή από τους πολίτες του νέου ευνοϊκού καθεστώτος είχε συνέπεια την αναβολή πληρωμών φόρων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Με την εφαρμοστική απόφαση της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου, δινόταν η δυνατότητα (και δίνεται ακόμα μέχρι να αλλάξει με βάση την τροπολογία) στους οφειλέτες να αφήσουν απλήρωτους και τους μη ληξιπρόθεσμους φόρους, μέχρι το τέλος Μαρτίου, ώστε να τους εντάξουν τότε στη νέα ρύθμιση ως ληξιπρόθεσμους και εν συνεχεία να τους πληρώσουν είτε εφάπαξ μέχρι τις 3 Απριλίου με πλήρη απαλλαγή από τους τόκους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις είτε σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
Ολα αυτά οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση του συνολικού αριθμού των οφειλετών, οι οποίοι από τα 2.256.449 που ήταν τον Ιούνιο τρέχοντος έτους, οπότε ξεκίνησαν και οι διαρροές περί επικείμενης ρύθμισης, αυξήθηκαν κοντά στα 4 εκατομμύρια στο τέλος του περασμένου μήνα, με… ενδιάμεσο σταθμό τον Σεπτέμβριο που έγιναν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για διευκολύνσεις και φοροελαφρύνσεις.
Οι προεκλογικές κουτοπονηριές της κυβέρνησης -η οποία προσπάθησε να… κλείσει το μάτι και στους κακοπληρωτές σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων- εξόργισαν την τρόικα. Διά της ηλεκτρονικής οδού οι δανειστές, μεταξύ και άλλων απαιτήσεων, ζήτησαν και πέτυχαν την εξαίρεση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ και της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος (μαζί με εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελείας κ.λπ.) από τη νέα ρύθμιση, οδηγώντας σε ένα ακόμα κυβερνητικό φιάσκο.
Τα μειωμένα έσοδα σε συνδυασμό με τα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό «κενό» ύψους 2,5 δισ. ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2015 είναι ένας από τους λόγους που καθυστερούν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος από το γραφείο του πρωθυπουργού με γνώση για τις διαφωνίες που υποβόσκουν με τους δανειστές «σηκώνει τα χέρια ψηλά», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί από τις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που τη χωρίζει, το οποίο, εκτός από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, επεκτείνεται και σε άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, ο νέος απεργιακός νόμος, οι νέες περικοπές σε μισθούς και κύριες συντάξεις κ.ά.
Ηδη ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις της Ευρωομάδας (τέλη Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου), ενώ οι όποιες αποφάσεις θα περάσουν και από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Μνημονιακά ορόσημα
Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλεισε κάποια από τα φετινά μνημονιακά ορόσημα να μεταφερθούν για το 2015, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.
Η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 συνεπάγεται τη μη εκταμίευση της τελευταίας ευρωπαϊκής δόσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Η δόση αυτή «χάνεται» και δεν μεταφέρεται στο 2015. Αντιθέτως δεν χάνεται η καταβολή του 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP (κέρδη ομολόγων που επιστρέφουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος στην Ελλάδα). Εάν χαθεί η νόμιμη διορία ίσως χαθούν και αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας