Παρότι την «έπιασαν στα πράσα» πριν από περίπου μία δεκαετία να φυγαδεύει λεφτά πλούσιων Aμερικανών σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, παρότι ομολόγησε την ενοχή της και συμφώνησε να μην το ξανακάνει, αυτή συνέχισε να βοηθά τους εν λόγω φοροφυγάδες της να αποκρύπτουν την περιουσία τους από τις φορολογικές αρχές έως και πρόσφατα. Ο λόγος για την Credit Suisse, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας που γλίτωσε τη χρεοκοπία στο πάρα πέντε πριν από λίγες ημέρες μετά από μεσολάβηση της Βέρνης και οδηγήθηκε στην αναγκαστική εξαγορά της από τη UBS.
Οπως αποκαλύπτει έρευνα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας η οποία δημοσιεύθηκε χθες, ο τραπεζικός κολοσσός της Ελβετίας αποτέλεσε για δεκαετίες ασφαλές καταφύγιο (και) των πλούσιων Αμερικανών φοροφυγάδων, παρέχοντάς τους κάλυψη ακόμη και μετά την άσκηση δίωξης εναντίον της το 2014. Τότε η Credit είχε παραδεχθεί ότι εν γνώσει της και εσκεμμένα βοηθούσε χιλιάδες Αμερικανούς πελάτες της να αποκρύπτουν από την εφορία (IRS) περιουσιακά στοιχεία τους που βρίσκονταν «παρκαρισμένα» σε υπεράκτιες εταιρείες.
Είχε ακόμα ομολογήσει ότι χρησιμοποιούσε εταιρείες-κέλυφος και άλλες εικονικές οντότητες γι’ αυτόν τον σκοπό, ότι κατέστρεφε αρχεία λογαριασμών και ότι παρείχε μετρητά στους πελάτες της προκειμένου να μην εντοπιστεί η φοροδιαφυγή τους από την IRS. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συνάψει είχε δεσμευτεί να συνεργαστεί με τις αρχές στην πάταξη των φοροφυγάδων, να παράσχει πληροφορίες σε αυτές όταν της ζητηθεί και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αποκάλυψη των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της.
Η ερευνά των γερουσιαστών που διήρκεσε δύο χρόνια αποκάλυψε ότι όλα τα παραπάνω η Credit τα έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια. Οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ερωτήματα για τα χρήματα Αμερικανών που παραμένουν σήμερα κρυμμένα στα θησαυροφυλάκια της τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και μέχρι πριν από δύο ημέρες νέα στοιχεία έρχονταν στα χέρια τους για κρυφούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία που είχαν διαφύγει τη φορολόγηση. Μεταξύ των ευρημάτων που έχουν στα χέρια τους οι γερουσιαστές είναι πάντως η «διευκόλυνση» 25 αμερικανικών οικογενειών από την τράπεζα στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων τους συνολικού ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά το 2014.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και όσα είπαν στο CNBC δύο πρώην υπάλληλοι της Credit Suisse, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που συνεργάζονται με τις αμερικανικές αρχές. Αποκάλυψαν ότι παρ’ όλο που η Credit δημοσιοποίησε και έκλεισε πολλούς αμερικανικούς λογαριασμούς μετά τη συμφωνία του 2014, κάποιοι τραπεζίτες της συνεργάστηκαν με πολύ πλούσιους Αμερικανούς πελάτες της τράπεζας, αλλάζοντας την εθνικότητα που αναγραφόταν στους λογαριασμούς τους.
Βοήθησαν επίσης Αμερικανούς πελάτες να μεταφέρουν χρήματα σε άλλες τράπεζες, χωρίς να αναφέρουν αυτές τις μεταβιβάσεις στις αμερικανικές αρχές. Δίνοντας μια εικόνα της κουλτούρας που υπήρχε στην τράπεζα αλλά και συνολικά στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα, οι μάρτυρες τόνισαν ότι οι τραπεζίτες βρίσκονταν υπό συνεχή πίεση προκειμένου να φέρουν καταθέσεις πλουσίων στην τράπεζα και να τις κρατήσουν πάση θυσία σε αυτήν.
«Και αυτό», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ένας εξ αυτών, «ήταν η αιτία της απάτης. Δεν θέλεις να χάσεις τα περιουσιακά στοιχεία τους». Η απάτη απαιτεί όμως μυστικότητα, η οποία, όπως επισήμανε ο δεύτερος πληροφοριοδότης, κινεί το σύνολο της ελβετικής τραπεζικής βιομηχανίας. «Εάν ένας πελάτης δεν κρύβει την περιουσία του στην Ελβετία, δεν υπάρχει άλλος λόγος να βρίσκεται εκεί. Οι ελβετικές τράπεζες είναι πολύ ακριβές», σημείωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας