Ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα, που πλέον τρέχει με ταχύτητα υπερδιπλάσια από τον εθνικό τιμάριθμο, είναι ένα φαινόμενο που τείνει να παγιωθεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.
Με ορόσημο τον Απρίλιο του 2022, όταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά σκαρφάλωσε στο 10,9% (έναντι 10,2% του Γενικού ΔΤΚ), η ακρίβεια στα τρόφιμα εξακολουθεί να καλπάζει, κινούμενη σταθερά σε διψήφια ποσοστά, χωρίς να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Γιατί, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπως και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, συνεχίζονται ακάθεκτες; Κυρίως, τι μπορεί να περιμένει από εδώ και εμπρός ο καταναλωτής και τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών μέσω της ακρίβειας σε βασικά αγαθά; Απευθύναμε αυτό το ερώτημα σε ερευνητές και εξειδικευμένους επιστήμονες, με τις απαντήσεις να ποικίλλουν, αν και όλοι συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται να δούμε άμεσα μειώσεις (περισσότερα στο αυριανό φύλλο της «Εφ.Συν.»).
Μια ερμηνεία που δίνουν συχνά οι αναλυτές αγοράς είναι ότι οι αυξήσεις στις τιμές λιανικής σε μια σειρά από αγαθά ευρείας κατανάλωσης ενσωματώνουν με χρονοκαθυστέρηση κάποιων μηνών τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, σε πρώτες ύλες, μεταφορικά και ενεργειακά κόστη.
Για τον λόγο αυτό, προειδοποιούν, οι τιμές στα ράφια δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, παρά την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Κιοσέ, γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, «οι πρώτες μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα ήρθαν τον Απρίλιο του 2022, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι τότε υπήρχαν μεν αυξήσεις, αλλά σε μονοψήφια ποσοστά. Επειδή ο πληθωρισμός συγκρίνεται με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, δεν μπορούμε να περιμένουμε αποκλιμάκωση πριν συμπληρωθεί τουλάχιστον ένας χρόνος από τότε. Επειδή πολλές επιχειρήσεις είχαν αποθέματα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα άργησε να αυξηθεί στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία».
●Στο αυριανό φύλλο της «Εφ.Συν.»: Γιατί αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα; Απαντάνε οι Γιώργος Μπάλτας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, στρατηγικός αναλυτής λιανεμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, αναλυτής αγοράς, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Netrino.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας