Tο Δημόσιο υποχωρεί από τον ρυθμιστικό του ρόλο ακόμα και σε υπηρεσίες όπου έχει κατοχυρώσει τη θέση του και έχει σημαντική προϊστορία και παρέμβαση. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει με τη μείωση των δημόσιων ΚΤΕΟ, όπως έγινε στην Ηπειρο πρόσφατα με την απόφαση αναστολής λειτουργίας των ΚΤΕΟ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας από την Περιφέρεια Ηπείρου. Κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από την περιφερειακή αρχή είναι η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού, αλλά και το μειωμένο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που απευθύνονται πλέον στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.
Οι αποφάσεις πάντως της περιφέρειας συνάντησαν αντιδράσεις και άνοιξαν μια συζήτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει, σε ένα ζήτημα που είναι γνωστό, αφού την τελευταία δεκαετία σε πολλές περιοχές της χώρας προέκυψε κάτι ανάλογο. Από την εξίσωση είναι φανερό ότι λείπει το κεντρικό κράτος που δείχνει να μην έχει πολιτική καθολικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των δημόσιων ΚΤΕΟ, υποχωρώντας έτσι και από μια δική του δημόσια πολιτική και υπηρεσία για την οδική ασφάλεια.
Αντιδράσεις στην Ηπειρο προέκυψαν αρχικά εντός του περιφερειακού συμβουλίου ήδη από το τέλος του 2022, όταν έγιναν φανερές οι προθέσεις της περιφερειακής αρχής. Δύο τουλάχιστον παρατάξεις έθεσαν το θέμα, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (υποστηρίζεται από το ΚΚΕ) να καταθέτει και επερώτηση, ζητώντας απαντήσεις για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να επαναλειτουργήσουν τα δημόσια ΚΤΕΟ στην Ηπειρο. Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» (υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε «ότι το κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ έχει να κάνει με την απουσία ενδιαφέροντος της περιφερειακής αρχής για την άσκηση πολιτικής υπέρ του Δημοσίου, επειδή δεν πιστεύει σε έναν παραγωγικό δημόσιο τομέα».
Στην απάντησή του στην επερώτηση για το ΚΤΕΟ Ιωαννίνων, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 2 Φεβρουαρίου, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, αφού σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για αναστολή λόγω απόφασης, αλλά λόγω αντικειμενικής δυσκολίας να λειτουργήσει», έθεσε ένα τρίπτυχο αιτιών για την αναστολή.
Πρώτον, ότι υπάρχει «στροφή προς τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ» πανελλαδικά, αναφέροντας ότι «από τα 50 και πλέον δημόσια ΚΤΕΟ που πανελλαδικά λειτουργούσαν αρχικά, σήμερα ο αριθμός τους –όπως έχω πληροφορηθεί– είναι μονοψήφιος και μάλιστα η Ηπειρος ήταν η μοναδική ίσως περιφέρεια που μέχρι το τέλος του 2022 διατηρούσε εν λειτουργία δύο ΚΤΕΟ».
Κατά δεύτερον, ότι είχαν απομείνει εν ενεργεία δύο πιστοποιημένοι υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται, ενώ και η διαδικασία πιστοποίησης νέων υπαλλήλων από το υπουργείο Μεταφορών «είναι μια δύσκολη διαδικασία», προσθέτοντας ότι «ακόμη και αν βρίσκονταν υπάλληλοι για να μπουν στη διαδικασία για πιστοποίηση, θα πρέπει το υπουργείο να προγραμματίσει ειδικά σεμινάρια, τα οποία τα τελευταία χρόνια έγιναν μόνο για ελεγκτές ιδιωτικών φορέων»!
Και τρίτον, ότι από τα στοιχεία των τελευταίων περιόδων προκύπτει πως «ο αριθμός των οχημάτων που ελέγχονταν σε καθημερινή βάση είχε μειωθεί στο επίπεδο των 15 με 20. Ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες δεν επέλεγαν το δημόσιο ΚΤΕΟ για έλεγχο του στόλου τους, το ίδιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερη ευελιξία στη συνεργασία τους με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Με αφορμή τις αποφάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων αιρετών Περιφερειών Ελλάδας στις 26 Ιανουαρίου έθεσε σε πανελλαδική διάσταση το θέμα με ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «στεκόμαστε απέναντι σε αποφάσεις απαξίωσης και αποφάσεις κλεισίματος δημόσιων ΚΤΕΟ από περιφερειακές αρχές της χώρας.
Η προώθηση και εφαρμογή της λογικής “κόστους-οφέλους” στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών συνδέει την ύπαρξή τους με τα έσοδα και την ανταποδοτικότητα και όχι με την υποχρέωση του κράτους να καλύπτει υπαρκτές λαϊκές ανάγκες. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κανέναν που στηρίζει την πολιτική της απαγόρευσης των προσλήψεων και της μείωσης του μισθολογικού “κόστους”». Και ζήτησε: Να σταματήσουν όλοι οι σχεδιασμοί κλεισίματος δημόσιων ΚΤΕΟ. Να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που απαξιώνουν τη λειτουργία τους. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Να προωθηθούν ρυθμίσεις για δωρεάν κάλυψη από τα δημόσια ΚΤΕΟ των Ι.Χ. αυτοκινήτων των ευπαθών ομάδων, του στόλου των δημόσιων συγκοινωνιών κ.λπ.
Ενδιαφέρον έχει ότι οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών στις 9 Φεβρουαρίου θέτει και μία άλλη πτυχή, σημειώνοντας ότι «η Θεσπρωτία διαθέτει πλέον μόνο ένα ιδιωτικό ΚΤΕΟ το οποίο δεν διαθέτει τη σχετική άδεια για την εξέταση επαγγελματικών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων», οπότε «οι ιδιοκτήτες οχημάτων άνω των 3,5 τόνων (αγροτικά, φορτηγά και λεωφορεία που συνολικά αριθμούν σε χιλιάδες) οφείλουν πλέον να μεταβούν σε άλλους νομούς εκτός Θεσπρωτίας για τον έλεγχο των οχημάτων τους».
Κάτι που σημαίνει ότι σε μια περιοχή «έντονα αγροτική, με μεγάλο αριθμό φορτηγών οχημάτων που διακινούν τα αγροτικά τους προϊόντα, (...) με αυξημένο το τουριστικό προϊόν και με τεράστια προβλήματα επιβίωσης των εμπορικών επιχειρήσεων διανομής προϊόντων και αγαθών, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη σοβαρότατο πρόβλημα με συνέπειες σχεδόν στο σύνολο της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας