Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πιστοποιήσει όλα τα αεροδρόμιά της ώς το τέλος του 2017 για να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργία τους

Αναζητούν «πατήματα» για μείωση της τιμής

Στις 10 Οκτωβρίου φαίνεται ότι θα κριθεί με τον πιο ασφαλή τρόπο το μέλλον της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγει η ισχύς της εγγυητικής επιστολής ύψους 30 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει η Fraport στο ΤΑΙΠΕΔ και ανανεώθηκε τον Απρίλιο.

«Η μπάλα είναι στην πλευρά των Γερμανών», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» κορυφαίος υπουργός.

Βασικός στόχος των Γερμανών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να βρουν «πατήματα» για να μειώσουν την προσφορά τους.

Οι προθέσεις τους έγιναν σαφείς μετά την προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Fraport στο «Reuters», με την οποία επικροτούσε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά έκανε λόγο για έναρξη των διαπραγματεύσεων, η οποία προφανώς δεν αφορά τα αναγκαία βήματα για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και την παράδοση των αεροδρομίων, που απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και γίνεται προσπάθεια για να ολοκληρωθεί ώς τον Μάρτιο ώστε η «αλλαγή σκυτάλης» να γίνει σε κατάλληλο χρόνο για την αεροπορική αγορά.

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν ισοδυναμεί με ολοκλήρωση του συμβολαίου, αλλά προσφέρει μια βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα χτίσουμε από εκεί που μείναμε», δήλωσε χθες άλλος εκπρόσωπος στο «Bloomberg».

Ολα δείχνουν ότι οι Γερμανοί αναζητούν «πατήματα» για να πετύχουν τη μείωση του τιμήματος.

Αγώνας δρόμου

Fraport AG

Από την πλευρά τους, τα συναρμόδια υπουργεία κάνουν αγώνα δρόμου για να μη μετατραπούν τα αεροδρόμια σε... αυτοκινητόδρομους, μέσα από μια σύμβαση που θα δένει χειροπόδαρα το Δημόσιο και θα δίνει το δικαίωμα στη Fraport να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση σχεδόν σε καμία από τις εκχωρούμενες εγκαταστάσεις, παρά το γεγονός ότι από το 2002 αποτελεί νόμο του κράτους ο Βασικός Κανονισμός αδειοδότησης και λειτουργίας-εκμετάλλευσης αεροδρομίων.

Η υποχρέωση περιλαμβάνει τα συστήματα αεροναυτιλίας, τις τεχνικές υποδομές, τις υπηρεσίες ασφαλείας και πυρόσβεσης, καθώς και όλα τα σχέδια ασφάλειας των πτήσεων και των επιβατών, που καταχωρίζονται σε έναν ειδικευμένο κανονισμό για κάθε αεροδρόμιο.

Οι διαπιστωμένες ελλείψεις συνήθως καλύπτονται από τον... πατριωτισμό των εργαζομένων. Πάντως και χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να πιστοποιήσει όλα τα αεροδρόμιά της ώς το τέλος του 2017 για να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργία τους.

Υπολογίζεται ότι το κόστος των παρεμβάσεων που θα επιτρέψει την πιστοποίηση των 14 αεροδρομίων αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, που η κοινοπραξία επιχειρεί να φορτώσει στο Δημόσιο, και μάλιστα μαζί με τη συντήρηση!

Χωρίς προδιαγραφές

Η σημερινή εικόνα αρκετών ελληνικών αεροδρομίων βεβαίως δεν είναι... ευρωπαϊκή. Το μόνο που λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) είναι το «Ελ. Βενιζέλος», ενώ μια προσωρινή πιστοποίηση διαθέτουν οι εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως λήγει στο τέλος του χρόνου.

Πρόσφατο είναι το περιστατικό στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Μυκόνου, το οποίο μέσα στην τουριστική περίοδο έκλεισε για ένα τετράωρο λόγω υποχώρησης στον ασφαλτοτάπητα του διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης.

«Γεφύρια της Αρτας»

Η πορεία των έργων που εκτελούνται σε ορισμένα αεροδρόμια θυμίζει «γεφύρι της Αρτας»:

• Στο «Μακεδονία» τα έργα εκσυγχρονισμού έχουν ξεκινήσει από το 2005 με προοπτική ολοκλήρωσης μέσα σε μια τετραετία, αλλά σήμερα γίνεται προσπάθεια να τελειώσουν ώς τον Δεκέμβριο για να μη χαθούν σημαντικοί πόροι από το ΕΣΠΑ. Τα έργα, με προϋπολογισμό 288,7 εκατ. ευρώ, αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του διαδρόμου στα 3,4 χλμ. που θα εξυπηρετεί όλους τους τύπους αεροσκαφών και θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στην ομάδα των αεροδρομίων που εξυπηρετούν προορισμούς μεγάλων αποστάσεων. Επέκταση χρειάζονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στον χώρο ελέγχου διαβατηρίων.

• Στην Κέρκυρα, λόγω τεχνικής αδυναμίας επέκτασης του διαδρόμου, τα αεροπλάνα στην κυριολεξία περνούν πάνω από έναν δρόμο! Για να μην υπάρξουν ατυχήματα, έχει τοποθετηθεί ένας φωτεινός σηματοδότης με τον οποίο διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων όταν απογειώνονται ή προσγειώνονται αεροσκάφη.

Αποκαλυπτική είναι η περίπτωση της Πάρου, που δεν περιλαμβάνεται στα 14 εκχωρούμενα αεροδρόμια.

Ανήκει στις... άγονες γραμμές και επιδοτείται από το Δημόσιο, παρ' όλο που θα μπορούσε να είναι κερδοφόρο και να αναβαθμίσει το τουριστικό προφίλ του νησιού.

Τα «θα» των κυβερνώντων μετρούν 60 χρόνια. Παρά τις υποσχέσεις, λειτουργεί ένας μικρός διάδρομος στον οποίο μπορεί να προσγειωθεί μόνον ένας τύπος αεροσκάφους.

Κατασκευάζεται νέος, που όμως θεωρείται ανεπαρκής από τους τοπικούς φορείς και, το σπουδαιότερο, η δημοπράτησή του δεν συμπεριλαμβάνει τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις.

«Καταστροφή για τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού»

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού ετοιμάζεται να προσφύγει η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

«Η σύμβαση είναι αποικιοκρατική», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρός της Β. Αλεβιζόπουλος, που θεωρεί ότι η υλοποίησή της θα είναι καταστροφή για την ελληνική οικονομία και κυρίως τη «βαριά βιομηχανία του τουρισμού».

Θεωρεί κατ' αρχάς ότι από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ έγινε σκόπιμη υποτίμηση της αξίας των αεροδρομίων, την οποία υπολογίζει σε 5 δισ. ευρώ.

«Για να πούμε ότι έχουμε ικανοποιητική προσφορά πρέπει το τίμημα να είναι 10 δισ. ευρώ», μας εξήγησε, τονίζοντας ότι σε πολλές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν ή ολοκληρώνονται έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και επομένως δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες πριν περάσουν πέντε χρόνια, όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

«Το ετήσιο μίσθωμα είναι 22,3 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα της ΥΠΑ από τα αεροδρόμια ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ και πρόσθεσε ότι το Δημόσιο για κοινωνικούς λόγους έχει επιλέξει σήμερα να ακολουθήσει μια άλλη οικονομική πολιτική στο θέμα των αεροδρομίων: τα τελευταία χρόνια σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια στην ουσία παρέχεται δωρεάν η στάθμευση αεροσκαφών και δεν καταβάλλονται τέλη προσέγγισης.

«Οι ιδιώτες δεν έχουν λόγους να συνεχίσουν αυτά τα μέτρα και θα εισπράττουν 225 ευρώ ανά αεροσκάφος. Ετσι όμως τα αεροδρόμια θα είναι ακριβά για εταιρείες χαμηλών ναύλων, αλλά και για τους επιβάτες», επισημαίνει ο Β. Αλεβιζόπουλος.

Υποστηρίζει ότι εκτός από το τέλος των 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, θα διατηρηθεί και το «σπατόσημο» των 12 ευρώ, το οποίο μαζί με το τέλος ασφαλείας, που μπορεί να φτάσει έως και τα 7 ευρώ, θα τριπλασιάσει την επιβάρυνση στα εισιτήρια.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα των κρατικών αεροδρομίων, αλλά στον εκσυγχρονισμό τους με πόρους που εξασφαλίζει η σωστή λειτουργία τους», καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ.

Σκληρές κόντρες μέχρι την τελική υπογραφή

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σκληρές κόντρες αναμένονται στη διαδικασία εκχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα δίνοντας το «πράσινο φως» στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με τη Fraport, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχτεί νέους όρους που βάζουν οι Γερμανοί.

Το έναυσμα έδωσε νωρίς χθες το Μαξίμου με non paper, στο οποίο τονίζει ότι «η κυβέρνηση τήρησε απολύτως τα συμφωνηθέντα», αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι εφόσον η εταιρεία «εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρεία, αλλά θα είναι συνολική».

Το παζλ συμπλήρωσαν συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, που εξήγησαν στην «Εφ.Συν.» ότι στις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει την άνοιξη οι Γερμανοί είχαν αποδεχτεί τη μείωση του χρόνου παραχώρησης από τα 40 στα 30-35 χρόνια και κυρίως τη συμμετοχή του Δημοσίου στη διαχείριση των αεροδρομίων.

Τόνιζαν όμως ότι όλα αυτά ανατράπηκαν με τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 13ης Ιουλίου, που αναφέρει ρητώς ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με βάση τους αρχικούς όρους του διαγωνισμού.

Από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, συνεργάτης του μας έδωσε μιαν άλλη πτυχή τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στο τίμημα του σχεδίου σύμβασης, το οποίο θέτει κάποιους όρους που επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο, συνεπάγεται ότι η κοινοπραξία δεν θέλει να προχωρήσει η σύμβαση».

Το τελευταίο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ βρισκόταν σε διαρκή επαφή με την κοινοπραξία, η οποία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ανοίγει τον δρόμο για τη συγκεκριμενοποίηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σύντομα στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης», καταλήγει η ανακοίνωση του Ταμείου, ενώ ανεπίσημα στέλεχός της εξέφρασε στην «Εφ.Συν.» την πεποίθηση ότι θα υπάρξει στις αρχές Οκτωβρίου νέα παράταση της εγγυητικής επιστολής που είχε ανανεωθεί τον Απρίλιο, με στόχο να υπογραφεί η συμφωνία ώς τα μέσα Νοεμβρίου και να ακολουθήσει η πολύπλοκη διαδικασία παράδοσης των αεροδρομίων.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των επιβαρύνσεων για τους επιβάτες που προβλέπονται στην προσφορά της Fraport.

Σήμερα το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ), το γνωστό «σπατόσημο», είναι 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη για πτήσεις εντός Ε.Ε. και 22 ευρώ για εκτός Ε.Ε., το οποίο από το 2024 θα διαμορφωθεί στα 3 ευρώ.

Με τη μεταβίβαση των αεροδρομίων η συνολική επιβάρυνση στα διαμορφωθεί στα 13 ευρώ και τέσσερα χρόνια αργότερα, με την ολοκλήρωση των έργων, θα φτάσει τα 18,5 ευρώ, μαζί με το ΤΕΑΑ.

Το Δημόσιο θα δικαιούται ένα ευρώ ανά επιβάτη που θα διατίθεται για τα περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση, ενώ θα προστεθεί μόνον ανταποδοτικό τέλος 1,5 ευρώ που αφορά υπηρεσίες ασφαλείας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αναζητούν «πατήματα» για μείωση της τιμής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας