Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Στη Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υπογραφή της συμφωνίας το αργότερο ώς τα μέσα Νοεμβρίου, με στόχο να ολοκληρωθούν οι τεχνικές συμφωνίες ώς τον Μάρτιο του 2016, ώστε να παραδοθούν τα αεροδρόμια στον επενδυτικό όμιλο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου

Το ειδικό αεροπορικό τέλος διαμορφώνεται στα περιφερειακά αεροδρόμια στα 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη. Με την υπογραφή της σύμβασης προβλέπεται να αυξηθεί στα 26,5 ευρώ και μετά την τετραετία να εκτιναχθεί στα 32 ευρώ

«Πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη γερμανική Fraport για την 40ετή παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», προβλέπει την υπογραφή της συμφωνίας το αργότερο ώς τα μέσα Νοεμβρίου.

Θα γίνονται παράλληλα οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για κάθε αεροδρόμιο.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι τεχνικές συμφωνίες ώς τον Μάρτιο του 2016, ώστε να παραδοθούν τα αεροδρόμια στον επενδυτικό όμιλο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για τη δεύτερη και πιο κρίσιμη ημερομηνία, που θα συνοδεύεται και από την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος του 1,234 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Με την απόφαση, που υπογράφεται από τον επικεφαλής του ΚΥΣΟΠ Γ. Δραγασάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη, δίνεται η εντολή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Αριστα ενημερωμένη πηγή του Ταμείου μάς ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται την επόμενη εβδομάδα σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γ. Σταθάκη, εκπροσώπων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλων συναρμόδιων φορέων ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο των συζητήσεων.

«Εχουμε πολλή δουλειά», διευκρίνισε το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, εκτίμηση που βρίσκει σύμφωνη την πλευρά του υπουργού Οικονομίας, η οποία όμως προαναγγέλλει μάχες για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και να μειωθούν οι επιβαρύνσεις προς τους επιβάτες.

Το νέο «σπατόσημο» είναι το σημαντικότερο «αγκάθι» που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Σήμερα το ειδικό αεροπορικό τέλος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, διαμορφώνεται στα περιφερειακά αεροδρόμια στα 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη.

Με την υπογραφή της σύμβασης προβλέπεται να αυξηθεί στα 26,5 ευρώ και μετά την τετραετία να εκτιναχθεί στα 32 ευρώ.

Τα βασικότερα προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν είναι τα εξής:

■ Καθορισμός των παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στην πρώτη τετραετία, με το κονδύλι των 330 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει η προσφορά της Fraport. Διευκρινίζεται ότι τα έργα θα γίνουν μέσα στα όρια των παραχωρούμενων αεροδρομίων, επομένως δεν αναμένονται εμπλοκές με απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές. Στην πρώτη φάση οι Γερμανοί προβλέπουν ανακαινίσεις στις επίγειες εγκαταστάσεις των αεροδρομίων σε συνολική επιφάνεια 190.000 τετραγωνικών και επεκτάσεις των κτιρίων κατά 125.000 τετραγωνικά, που θα αξιοποιηθούν κυρίως για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων κατά τα πρότυπα του «Ελ. Βενιζέλος». Ειδική θεωρείται η περίπτωση της Κέρκυρας, λόγω του μικρού μήκους διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης, για το οποίο όμως εκτιμάται ότι δεν μπορεί να υπάρξει τεχνική βελτίωση την προσεχή 20ετία.

■ Συνύπαρξη με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν σε πολλά αεροδρόμια, όπως της Θεσσαλονίκης, της Σαντορίνης και της Καβάλας.

■ Αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας για την πολιτική και στρατιωτική αεροπορία, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του ελληνικού εναέριου χώρου, με σημαντική ενίσχυση των τελών διέλευσης. Με τον συνολικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 450 νέες θέσεις εργασίας.

Εκκρεμεί από το 2012

Ο διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2012, αλλά οι προσφορές είχαν υποβληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την επιλογή του αναδόχου επενδυτικού σχήματος είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2014, ενώ ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο έγινε με την υπ’ αριθ. 17/2015 απόφαση του Ζ’ κλιμακίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, επισημαίνοντας ότι οι ακριβές εγκαταστάσεις θα πλήξουν τον τουρισμό και την οικονομία των περιοχών.

Το κίνημα των 180 φορέων, στο οποίο πρωτοστατούν βουλευτές και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, συνεχίζει να αντιδρά στην επιλογή αυτή και επισημαίνει ότι ακόμη και η οικονομική προσφορά δεν είναι επωφελής για το Δημόσιο. Υιοθετεί τις απόψεις των εργαζομένων στην ΥΠΑ, που αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των ετήσιων εσόδων των περιφερειακών αεροδρομίων ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, ενώ κρυφές πηγές εσόδων για τους ιδιώτες θα είναι τα τέλη στάθμευσης και προσέγγισης αεροσκαφών, που στη χώρα μας διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Η πρώτη αρνητική τοποθέτηση ήρθε από τον εκλεγμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο, ο οποίος θα εισηγηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και ετοιμάζεται για τη νομική προσβολή της κυβερνητικής απόφασης.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια

✓ Παραχώρηση 14 αεροδρομίων για 30 χρόνια, με πρόβλεψη παράτασης για άλλη μια δεκαετία.

✓ Εφάπαξ τίμημα 1,234 δισ. ευρώ.

✓ Ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο με βάση τον πληθωρισμό.

✓ Διάθεση στο Δημόσιο σε ετήσια βάση του 28,6% του EBITDA. Τα εκτιμώμενα έσοδα σε βάθος 40ετίας ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ.

✓ Ετήσιες καταβολές προς την ΥΠΑ και την Πολεμική Αεροπορία.

✓ Επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη τετραετία.

✓ Συνολικές επενδύσεις σε όλη την περίοδο παραχώρησης, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Οι ιδιώτες είναι... το γερμανικό Δημόσιο

Fraport AG

Μέσα από το γερμανικό Δημόσιο περνά η... ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας! Με βάση τη μετοχική της σύνθεση, το 31,35% της Fraport ανήκει στο κρατίδιο της Εσης, το 20% στο τοπικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το 8,46% στην ημικρατική Lufthansa και μόνο το υπόλοιπο 40% κατέχουν ιδιωτικά σχήματα.

Η γερμανική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1947, έχει ετήσια έσοδα 2,2 δισ. ευρώ (στοιχεία 2010) και διαχειρίζεται ή έχει σημαντικά μερίδια σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, όπως της Φρανκφούρτης και του Ανόβερου (Γερμανία), του Μπουργκάς και της Βάρνας (Βουλγαρία), της Λουμπλιάνας (Σλοβενία) και τις νέες εγκαταστάσεις στο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης.

Διαχειρίζεται επίσης αεροδρόμια στην Κίνα, την Ινδία, την Αττάλεια της Τουρκίας, στο Ντακάρ και στη Λίμα του Περού.

Στις ΗΠΑ ελέγχει τα εμπορικά κέντρα στα αεροδρόμια της Βαλτιμόρης, της Βοστόνης, της Ινδιανάπολης και του Πίτσμπουργκ, όπου υπάρχουν καταγγελίες σωματείων για αντεργατικές πρακτικές («Εφ.Συν.», 17/8/2015).

Στον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας συμμετείχε μαζί με τη Sledel, του ομίλου Κοπελούζου, που έχει μικρή συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα.

Στέλεχος της Fraport, με χθεσινές δηλώσεις του στο Reuters, επιβεβαιώνει ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με στόχο την υπογραφή της σύμβασης και τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μια απόφαση που αποτελεί τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

Στροφή προς τον ρεαλισμό

Η απόφαση για τα περιφερειακά αεροδρόμια, που στην ουσία ανοίγει τον «χορό» των ιδιωτικοποιήσεων, αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κομματική βάση.

Χθες δεν ακούστηκαν σοβαρές αντιρρήσεις, πιθανότατα γιατί συνεχίζεται η ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου.

Θα ακολουθήσουν όμως νέα προγράμματα, κυρίως αυτά που αφορούν τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν βασικό κομμάτι της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου και φαίνεται ότι δεν είναι άσχετες με τη στήριξη ή τη σκληρή στάση που είχαν κρατήσει ορισμένες χώρες στις αλλεπάλληλες συνόδους κορυφής.

Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, που την περασμένη εβδομάδα μίλησε για υγιή επιχειρηματικότητα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υποδομών, κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην περίπτωση των περιφερειακών αεροδρομίων ο σημερινός πρωθυπουργός είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους και ως αντιπολίτευση είχε μιλήσει για ικανοποιητικό τίμημα εστιάζοντας την κριτική του στις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Εντονη αντίθεση είχε εκφράσει ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο οποίος ως βουλευτής Χανίων είχε γνωρίσει τις σχεδόν ομόφωνες αντιδράσεις των φορέων της περιοχής. Από ένα παιχνίδι της τύχης, καλείται σήμερα να διαπραγματευθεί και να εξασφαλίσει καλύτερους όρους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στη Fraport τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας