«Ο καιρός τρελάθηκε» είναι μια ατάκα που λέμε όλο και πιο συχνά, όσο καταγράφονται ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες, όπως αυτές του φετινού χειμώνα. «Κάποιοι στην Ευρώπη γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά με t-shirts», γράφουν οι New York Times, μεταδίδοντας ανταποκρίσεις από Ισπανούς να εκδράμουν στις παραλίες, τουρίστες στη Ρώμη να λιάζονται με ελαφρύ ρουχισμό και κλειστά χιονοδρομικά κέντρα στα Πυρηναία της Γαλλίας.
Στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε τα διεθνή ΜΜΕ να μας πουν αυτό που βλέπουμε και ζούμε κάθε μέρα. Εργαζόμενοι που ξεκινάνε το πρωί για τη δουλειά με μπουφάν, αναγκάζονται να το κουβαλάνε την υπόλοιπη μέρα στο χέρι όσο ο ήλιος τούς ζεσταίνει, επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ιδρώνουν μέσα στην πολυκοσμία, πιτσιρίκια κυκλοφορούν με κοντομάνικα τον Γενάρη, μολονότι οι ιώσεις θερίζουν, γράφοντας εκεί που ξέρουν τις συμβουλές «ζακέτα να πάρεις». Δεν λείπουν ούτε εδώ τα ρεπορτάζ από χιονοδρομικά χωρίς χιόνι, που λειτουργούν ως ορεινές καφετέριες, ενώ τα ζορισμένα νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου και αποθηκεύουν πετρέλαιο θέρμανσης, για όταν σφίξουν, επιτέλους, τα κρύα...
Παράπλευρη απώλεια του καλού μας του καιρού είναι τα χειμωνιάτικα είδη, που έχουν μείνει απούλητα στα ράφια των καταστημάτων. «Λογικό είναι αυτή τη στιγμή να προσπαθήσουν οι συνάδελφοι έμποροι σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, που συμπίπτει με την περίοδο των εκπτώσεων, να πουλήσουν αυτά τα πιο “χοντρά” είδη, πριν από το τέλος της σεζόν. Πρέπει όμως να βοηθήσει και ο καιρός», μας λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, καλωσορίζοντας τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινάνε τη Δευτέρα.
Τα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης περιμένουν «να ξυπνήσει το κρύο», για να αρχίσουν να κινούνται επιτέλους τα παλτό, τα μπουφάν, οι μπότες, προϊόντα που «δεν τα αγοράζουμε για δώρα, αλλά για την προσωπική μας ανάγκη» και που δεν κινήθηκαν ούτε τα Χριστούγεννα, αφού ο καιρός ήταν σχεδόν ανοιξιάτικος.
Ο σκοπός των εποχικών εκπτώσεων είναι παραδοσιακά να μπορέσουν οι έμποροι να «ξεστοκάρουν» το υπάρχον απόθεμα, ώστε με την ένεση ρευστότητας στα ταμεία τους να προμηθευθούν τα προϊόντα της επόμενης σεζόν. Γι’ αυτό δεν προσδοκούν κέρδη, αλλά αυξημένο τζίρο, με το δέλεαρ των προσφορών, που φέτος μας πληροφορούν ότι θα φτάσουν το -70%. Σε αυτή την κούρσα με τον χρόνο, η καλοκαιρία δεν είναι σύμμαχος αλλά εχθρός, αφού αν η χειμωνιάτικη μόδα του 2022-23 μείνει απούλητη απαξιώνεται και μεταφράζεται σε απώλεια χρημάτων.
Ενας λόγος ανησυχίας παραπάνω, ειδικά για τους μικρομεσαίους εμπόρους, είναι ότι όσο πιο βαρύ είναι ένα ρούχο, τόσο πιο ακριβό, κι αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να πουληθεί. Οι έμποροι ένδυσης-υπόδησης εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις χειμερινές εκπτώσεις, θεωρώντας ότι «ο καταναλωτής, γνωρίζοντας ότι μπορεί τώρα να προμηθευθεί αυτά τα είδη σε πραγματικά συμφέρουσες τιμές, θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία». Ο χειμώνας μπορεί να δείχνει προς το παρόν ότι μας έχει ξεχάσει, αλλά δεν μας έχει προσπεράσει, προειδοποιούν, θυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η έλευση του κρύου μετατοπίζεται προς το τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης, ανατρέποντας όσα γνωρίζαμε για τη διαδοχή των εποχών.
Πάντως, παρά τα προειδοποιητικά σημάδια των τελευταίων χρόνων, οι έμποροι παραδέχονται ότι «αυτό που ζούμε τώρα είναι πρωτόγνωρο. Εχουν τελειώσει οι γιορτές και ακόμα δεν έχουμε δει χειμώνα». Τα απούλητα χειμωνιάτικα είναι «καταστροφή», λέει στην «Εφ.Συν.» έμπορος συνοικιακού καταστήματος γυναικείας ένδυσης, «αφού η μόδα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ακόμα και αν υπάρχουν κάποια πιο διαχρονικά κομμάτια».
Ενας άλλος παράγοντας που αλλάζει τα δεδομένα στην ένδυση-υπόδηση είναι η λεγόμενη «fast fashion», η γρήγορη μόδα των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων και διαδικτυακών παικτών όπως η κινέζικη «Shein», με ρούχα κατασκευασμένα σε χώρες της Ασίας, συνήθως από πολυεστερικές μικρο-ίνες και άλλα συνθετικά υφάσματα, που παράγονται σε μαζικές ποσότητες και συνιστούν τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή του πλανήτη μετά τα ορυκτά καύσιμα.
Εγχώρια παραγωγή
Παρά την κινεζική εισβολή, η ελληνική μόδα, μας λέει ο κ. Καρανίκας, εξακολουθεί να βασίζεται σε σημαντικό βαθμό και στην εγχώρια παραγωγή, με νήματα και υλικά πιο φιλικά στο περιβάλλον, ενώ ο ίδιος ελπίζει «οδεύοντας στην πράσινη μετάβαση, ένα κομμάτι της “γρήγορης μόδας” να αρχίσει να υποχωρεί και, λόγω της οικολογικής συνείδησης που διαμορφώνεται στη νέα γενιά, να στρεφόμαστε σε πιο οικολογικά προϊόντα, με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας