Αν και τα στοιχεία αφορούν το 2021, έτος κατά το οποίο καταγράφηκε κάποια επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά τα μεγάλα λοκντάουν, η εικόνα που αναδίδουν για τη χώρα και τον αρνητικό πρωταθλητισμό της στην ανεργία των νέων είναι πραγματικά αποκαρδιωτική.
Συνολικά το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην Ε.Ε., σύμφωνα με τη Eurostat, μειώθηκε στο 13% πέρσι, από 13,3% το 2020. Η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα την απασχόληση των νέων του 2020, στη διάρκεια του οποίου η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,4%.
Αυτή η εικόνα αντιστράφηκε έστω και ανεπαίσθητα το 2021, όταν το συνολικό ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. έπεσε στο 7% (από 7,1%). Ωστόσο, πηγαίνοντας στις λεπτομέρειες και ιδιαίτερα στις περιφέρειες των 27 χωρών της Ε.Ε. καταδεικνύονται οι τεράστιες ανισότητες, ένας πραγματικός διχασμός σε ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, όπως φαίνεται και στον χρωματικό κώδικα της Eurostat.
Από τις 23 περιφέρειες της Ε.Ε. (σε σύνολο 192) με ποσοστό ανεργίας νέων 15-29 ετών άνω του 30% οι έξι είναι ελληνικές, με το Νότιο Αιγαίο οριακά να γλιτώνει να είναι η έβδομη ευρωπαϊκή περιφέρεια (έχει ανεργία νέων 29,9%). Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (45,1%) και η Δυτική Μακεδονία (42,3%) καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση με υψηλότερη ανεργία νέων ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα με 38,9%, η Θεσσαλία με 36,7%, η Δυτική Ελλάδα με 32,9%, η Κρήτη με 30%.
Στην κορυφαία εξάδα των ευρωπαϊκών περιφερειών με ανεργία πάνω από 40%, εκτός από τις δυο ελληνικές περιφέρειες, υπάρχουν δυο ισπανικές (Ceuta και Ciudade), μία γαλλική (Μαγιότ) και μία ιταλική (Σικελία). Οσον αφορά το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις περιφέρειες ποσοστά ανεργίας τουλάχιστον 14,5% καταγράφηκαν σε 9 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, 8 της Ισπανίας, 4 της Γαλλίας και 4 της Ιταλίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας