Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ασάφειες για το σύστημα των επιδοτήσεων στο ρεύμα

Με δημιουργική ασάφεια γύρω από το νέο σύστημα επιδότησης βάσει της μειωμένης κατανάλωσης, επιθέσεις στην αντιπολίτευση και ανέξοδες υποσχέσεις για την εξασφαλισμένη ενεργειακή επάρκεια μέσα στον «δύσκολο χειμώνα που έρχεται», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του και της συνέντευξης Τύπου για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις οποίες έγραψε η «Εφ.Συν.» την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με τη νέα αλλαγή (τέταρτη μέσα σε έναν χρόνο) στο σύστημα των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών. Δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις υποσχόμενος να παρουσιαστούν σήμερα από τα αρμόδια υπουργεία, αν και ανέφερε πως θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ενα βασικό ερώτημα αφορά το ποσοστό εξοικονόμησης-μείωσης δηλαδή στην κατανάλωση, το οποίο θα εξασφαλίζει την αυξημένη επιδότηση. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι 10-15%, αλλά θα πρέπει να απαντηθεί πώς και πότε θα διαπιστώνεται αυτή η μείωση στην κατανάλωση όταν οι καταμετρήσεις που γίνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ, υλοποιούνται ανά τετράμηνο στην καλύτερη περίπτωση. Ο ΔΕΔΔΗΕ και οι εταιρείες-πάροχοι διαθέτουν ιστορικά στοιχεία για την κατανάλωση κάθε νοικοκυριού, αλλά και αυτά αφορούν μεγάλες περιόδους. Εάν, για παράδειγμα, το ζητούμενο είναι να εμφανίσει ο Οκτώβριος του 2022 εξοικονόμηση 10% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, πώς θα υπολογιστούν χωρίς αδικίες η φετινή και η περσινή μηνιαία κατανάλωση;

Τρίτο κρίσιμο ερώτημα αφορά αυτή καθ' εαυτήν την επιδότηση και το ύψος της. Για τον Σεπτέμβριο που τρέχει, η επιδότηση είναι 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, Αυτή θα διατηρηθεί εάν η κατανάλωση μείνει στα ίδια επίπεδα ή θα πρέπει να επιτευχθεί εξοικονόμηση για να μη μειωθεί; Επίσης, θα διατηρηθεί η δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν εταιρεία προμήθειας εάν δουν ότι η δική τους αυξάνει τα τιμολόγια ή θα αλλάξει και αυτό;

Οποτε ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε απέναντι σε ερωτήματα για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας, επιχείρησε να διαφύγει με επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης «του δώσ' τα όλα» μιλώντας για «απίστευτη παραπληροφόρηση» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος μαζί με τον ΦΠΑ στην Ευρώπη επικαλούμενος διεθνή έρευνα, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είναι προτελευταία στις τελικές τιμές για τον μήνα Αύγουστο.

Ωστόσο, υπάρχουν οι μετρήσεις ανεξάρτητων φορέων όπως αυτές του HEPI (Household Energy Price Index) που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον της Ευρώπης ως προς τις τελικές τιμές αλλά στην κορυφή ως προς την ποσοτική αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές αυτές ανέβηκαν κατά 33,86% στην Ελλάδα (δεύτερο το Βέλγιο με 26,12%), ενώ στο φυσικό αέριο καταγράφεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 41,01%.

Στο σημείο αυτό, υποσχέθηκε επιδοτήσεις και για την κατανάλωση φυσικού αερίου αλλά και διπλασιασμό του κονδυλίου από 150 σε 300 εκατομμύρια ευρώ για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Εξήγγειλε επίσης έναρξη λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», χωρίς να παραλείψει την επισήμανση ότι η απολιγνιτοποίηση απλώς αναβλήθηκε για διάστημα 1-2 ετών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ασάφειες για το σύστημα των επιδοτήσεων στο ρεύμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας