Μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη μεταστροφή στις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας καταγράφει το βαρόμετρο της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Ιssue που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Εάν, όπως συχνά ομολογούν άπαντες, οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μια φωτογραφία της στιγμής, οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και όχι μόνο έχουν οδηγήσει το 66% των πολιτών στην άποψη ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι επιβλαβής. Αντίθετα μόλις το 17% θεωρεί ότι αυτή έχει ωφελήσει. Το ποσοστό έχει αλλάξει δραματικά από το 2011 και την αρχή των μνημονίων, όπου η κοινωνία ήταν ιδιαίτερα διχασμένη με το 47% να τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης και το 48% κατά. Μάλιστα, από το 1998 έως το 2005 υπερτερούσε το ποσοστό εκείνων που τάσσονταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης (52% υπέρ το 2005) δείχνοντας τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.
Παρόμοια τα ευρήματα που αφορούν και την ύδρευση, με τις κινητοποιήσεις διάφορων φορέων και συλλογικοτήτων για την αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να συνεχίζονται. Πλέον, το 74% των πολιτών δηλώνει κατά των συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων έναντι της «πόλωσης» που καταγραφόταν το 2011 με το δείγμα της τότε έρευνας να εμφανίζεται χωρισμένο στη μέση, με 46% να τάσσεται υπέρ και ακριβώς το ίδιο ποσοστό να τάσσεται κατά. Ακόμα όμως και στις τηλεπικοινωνίες, που για χρόνια αποτελούσαν την «προμετωπίδα» των ιδιωτικοποιήσεων και το αγαπημένο παράδειγμα του νεοφιλελεύθερου αφηγήματος, πλέον το 42% απαντά ότι η ιδιωτικοποίηση του άλλοτε κρατικού ΟΤΕ έχει βλάψει έναντι 33% που θεωρεί ότι έχει ωφελήσει. Το 2005 μόλις το 36% δήλωνε κατά της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, ενώ το 55% εμφανιζόταν να την υποστηρίζει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας