Από το πολύ «μαγείρεμα» των στοιχείων θα καταλήξει να κάψει τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού η κυβέρνηση.
Μέσω επιλεκτικών διαρροών, περίπλοκων διατυπώσεων και περίεργων συνδυασμών στοιχείων είδαν χθες το φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες για το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που είχε αναλάβει να τα υπολογίσει.
Για το πόρισμα αυτό έγινε έντονη συζήτηση στη Βουλή (23/3/2022) μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε τότε να υποσχεθεί ότι θα φορολογήσει με 90% τα υπερκέρδη, εφόσον όμως προηγουμένως τα εντοπίσει η ΡΑΕ. Ο πρωθυπουργός έβαλε στην τότε συζήτηση και άλλες προϋποθέσεις, όπως το να προκύπτουν και από τους ισολογισμούς των εταιρειών που παράγουν ενέργεια. Τότε η «Εφ.Συν.» έγραψε για «μαγείρεμα στοιχείων», όπως είχε κάνει και έναν μήνα νωρίτερα (26/2/22 «Κυβερνητικά παιχνίδια με τα κέρδη των παρόχων ενέργειας»), όταν ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, προσπαθούσε να κλείσει κάθε συζήτηση για υπερκέρδη υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ δεν θα έχει καθόλου κέρδη επειδή τα έδωσε σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές.
Ηταν, τότε, η εποχή που δεν είχαν φτάσει ακόμη στα νοικοκυριά οι λογαριασμοί με τις εξωφρενικές ρήτρες του χειμώνα, οι οποίες ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραδεχτεί το πρόβλημα, να ανακαλύψει τα λεφτόδεντρα και να ανακοινώσει αναδρομικές επιδοτήσεις και αλλαγές στον μηχανισμό υπολογισμού του κόστους της ενέργειας.
Το πρόβλημα είναι ότι και αυτές οι εξαγγελίες, όπως ανακοινώθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, παραμένουν σχέδια επί χάρτου και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα, εκτός από την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία που πανηγυρίζουν. Λαμβάνοντας υπόψη την πιο σεμνή από τις χθεσινές διαρροές για τα υπερκέρδη (τα οποία στο μεταξύ μετονομάστηκαν σε «υπερέσοδα»), όπως μεταφέρεται από το ΑΠΕ, προκύπτει ότι:
● Η ΡΑΕ εντόπισε στο διάστημα Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 κερδοφορία αυξημένη κατά 927 εκατομμύρια στη ΔΕΗ και στις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Το ποσό αυτό δεν μοιάζει να απέχει ιδιαίτερα από το 1,4 δισ. ευρώ που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ως υπερκέρδη αλλά για διάστημα μεγαλύτερο (Ιούλιος 2021-Φεβρουάριος 2022).
● Από τα 927 εκατομμύρια θα έπρεπε να προκύψει, βάσει των εξαγγελιών, φόρος 834,3 εκατ. (το 90%) για να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Φευ, όμως, σύμφωνα με τις διαρροές θα πρέπει να αφαιρεθούν 336 εκατομμύρια που ήδη χορήγησε η ΔΕΗ στους πελάτες της στο οκτάμηνο Αυγούστου 2021-Μαρτίου 2022. Εάν το ποσόν αυτό είναι ακριβές, πάντως, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Σκρέκας που ανέφερε ότι η ΔΕΗ παρείχε εκπτώσεις 800 εκατ. στο β’ εξάμηνο του 2021 και γι’ αυτό δεν έχει κέρδη...
● Αρα, τα υπερέσοδα-υπερκέρδη είναι 600 εκατομμύρια εάν αφαιρεθούν οι εκπτώσεις της ΔΕΗ; Ούτε αυτό ισχύει, διότι, κατά τις διαρροές, υπάρχουν και οι έμμεσες εκπτώσεις και οι ζημιές στην προμήθεια όλων των επιχειρήσεων που μπορεί να είχαν συμβόλαια κάτω του κόστους, όπως τα σταθερά χωρίς ρήτρα. Εάν αφαιρεθούν και αυτές οι απώλειες, τα υπερέσοδα καταλήγουν κάτω από τα 300 εκατομμύρια ή και στα 200, εφόσον οι ιδιωτικές εταιρείες αποδείξουν ότι ζημιώθηκαν ισόποσα και ο φόρος του 90% καταλήγει τελικά στο ύψος των 180 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι λέει ακριβώς το πόρισμα της ΡΑΕ, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να το δώσει στη δημοσιότητα. Διότι εάν το λέει έτσι, σημαίνει ότι υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν κάθε ζημία προερχόμενη από επιχειρηματικό ρίσκο υπερπροστατεύοντας τα έσοδα των έκτακτων καταστάσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας