Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στο Bloomberg ότι αν ο ελληνικός λαός επιλέξει το «ναι» στο δημοψήφισμα, «θα τιμήσουμε την εντολή που θα μας δώσει», και ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί από τη θέση του | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελειώνουν τα μετρητά

Το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί η ρευστότητα τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τις επιπτώσεις στην αγορά, οδηγεί σε οριακές καταστάσεις τα αποθεματικά του κράτους, τα οποία κινούνται πλέον κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων μάλιστα θα δαπανηθεί για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Η κατάσταση στον προϋπολογισμό είναι απελπιστική, με τις εισπράξεις στα έσοδα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα η τρύπα -μόνο στις φορολογικές εισπράξεις- να διευρύνεται πέρα από τα 2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του έτους, από 1,750 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο.

Η αναιμική ανάκαμψη του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά έχει παραχωρήσει ήδη τη θέση της στην ύφεση, η οποία -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις- δεν αποκλείεται να αναρριχηθεί ακόμα και στο 2% σωρευτικά το τρέχον έτος.

Στην καθίζηση των φορολογικών εσόδων συνέβαλαν καταλυτικά η παράταση, μέχρι τις 27 Ιουλίου, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα), η «χαλάρωση» της ρύθμισης των 100 δόσεων, το «πάγωμα» των προληπτικών φορολογικών ελέγχων στην αγορά και η μείωση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, έχουν παγώσει όλες οι πληρωμές φόρων και εισφορών προς το Δημόσιο και υποχρεώσεων προς τις ΔΕΚΟ, ενώ πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις υπό το βάρος των εξελίξεων αδυνατούν να ανταποκριθούν ομαλά στη μισθοδοσία των εργαζομένων τους.

Με τις τράπεζες κλειστές και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου -μέτρα που είναι άγνωστο για πόσο διάστημα θα διατηρηθούν-, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους και περνάει σε δεύτερη μοίρα η τακτοποίηση φορολογικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Από τη στιγμή που δεν θα εισρεύσουν έσοδα στα κρατικά ταμεία, τότε το Δημόσιο δύσκολα θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς και τις συντάξεις του Αυγούστου, που συνολικά ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Η στάση πληρωμών από τους φορολογούμενους υποχρέωσε ήδη τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει όλες τις προθεσμίες πληρωμής φόρων. Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη τής εν λόγω τραπεζικής αργίας.

Κατά το διάστημα που διαρκεί η τραπεζική αργία δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των κάθε είδους φορολογικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής λήγουν σε ημέρα τραπεζικής αργίας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα αφήσουν απλήρωτους τους φόρους.

Η εικόνα κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων οδηγεί εκτός τροχιάς την εκτέλεση του προϋπολογισμού, διευρύνει το δημοσιονομικό κενό και αυξάνει παράλληλα τον λογαριασμό των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν φέτος. Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ήταν να εισπραχθούν τον Ιούνιο περίπου 4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν εισέρρευσε τελικά στα κρατικά ταμεία.

Και ενώ η πραγματική οικονομία είναι μπροστά σε μεγάλο αδιέξοδο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στο Bloomberg ότι αν ο ελληνικός λαός επιλέξει το «ναι» στο δημοψήφισμα, «θα τιμήσουμε την εντολή που θα μας δώσει», και ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί από τη θέση του.

Στην περίπτωση που βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα, «δεν θα είμαι» υπουργός Οικονομικών τη Δευτέρα το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ομως θα βοηθήσω όποιον είναι» για να καθοδηγήσει τη χώρα στην κρίση χρέους. Υποστήριξε ακόμα ότι δεν θα υπογράψει μια λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους. «Προτιμώ να κόψω το χέρι μου παρά να υπογράψω συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση χρέους», υπογράμμισε.

Σε άλλες δηλώσεις του έξω από το υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το ΑΤΜ της Βουλής άδειασε 4 φορές από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη και πως θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τελειώνουν τα μετρητά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας