Μονιμοποιείται ο χαμηλότερος ΦΠΑ έως και 30% στα νησιά μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Η κυβέρνηση, όμως, προκρίνει την εφαρμογή του μέτρου στο απώτερο μέλλον και όχι άμεσα, όπως θα μπορούσε να πράξει.
Η συμφωνία αφορά πλέον όλη τη νησιωτική Ελλάδα και όχι μόνο τα νησιά όπου ισχύουν ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και στα οποία -κακώς- η κυβέρνηση είχε παραχωρήσει αυτό το προνόμιο, συσχετίζοντάς το με το προσφυγικό και αφήνοντας εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης νησιά όπως, π.χ., οι Οινούσσες και τα Ψαρά που, αν και ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα στον νομό Χίου, δεν έγιναν ποτέ αποδέκτες του ευεργετικού αυτού μέτρου. Το ίδιο ίσχυε και για δεκάδες άλλα μικρά νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, απομακρυσμένα ή μη από τα διοικητικά κέντρα των νομών αλλά και την ηπειρωτική χώρα, και τα οποία τώρα αποκτούν το δικαίωμα διεκδίκησης της άμεσης εφαρμογής του μέτρου.
Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να είναι στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης αφού, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εφαρμογή του προβλέπεται το 2025 και «είναι το αποτέλεσμα συμβιβασμού και επιτυχούς διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Ε.Ε. τα τελευταία 2,5 έτη». Οπως εξηγεί στην ίδια ανακοίνωση, η δυνατότητα αυτή της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στο πλαίσιο του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν η περιορισμένη εφαρμογή της στα νησιά που φιλοξενούν προσφυγικούς καταυλισμούς.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου και αντιπροέδρου στον Επιμελητηριακό Ομιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Παντελή Λεγάτου, στην τοπική εφημερίδα «Πολίτης», όπου χαρακτήρισε «θετική» την αποσύνδεση των συντελεστών ΦΠΑ από το προσφυγικό ζήτημα. Ο ίδιος όμως επισήμανε ότι τόσο το Επιμελητήριο Χίου όσο και ο ΕΟΑΕΝ από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν την αδικία για τα άλλα νησιά του νομού, ζητώντας από την κυβέρνηση μέχρι το 2025 να «χαρίσει» σε Ψαρά και Οινούσσες τον νησιωτικό ΦΠΑ.
Αμεση ήταν και η αντίδραση των Τομέων Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτών Αιγαίου ΣΥΡΙΖΑ, που καλούν την κυβέρνηση «να επαναφέρει άμεσα τους μειωμένους συντελεστές και να σταματήσει επιτέλους την κοροϊδία στους νησιώτες».
Οπως τονίζουν, η απόφασή του Ecofin δεν επηρεάζει τη δυνατότητα αυτή. «Να την κάνουν πράξη τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πανηγυρισμοί είναι στάχτη στα μάτια των νησιωτών και αποδεικνύουν ότι περισσεύει ο πολιτικός αριβισμός και υπολείπεται σημαντικά η πολιτική βούληση. Ειδικά τώρα που οι επιχειρήσεις και οι πολίτες των νησιών πλήττονται από το κύμα ακρίβειας και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, οποιαδήποτε κωλυσιεργία ή δικαιολογία θα επιβεβαιώσει ότι η Ν.Δ. το 2019 “έπαιξε” με τις ανάγκες των νησιωτών και υφάρπαξε την ψήφο τους» τονίζουν μεταξύ άλλων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας