Στο πικρό ερώτημα «γιατί στο τέλος του μισθού μένει τόσος πολύς μήνας;» απαντά με τον δικό της αμείλικτο τρόπο η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Οκτωβρίου, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας στον πληθωρισμό, με ετήσια αύξηση 3,4% και μηναία αύξηση 1,5% τον Οκτώβριο.
Ανά γενικές κατηγορίες η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση τιμών σημειώνεται στην ομάδα Στέγαση, με 7,8%, λόγω διψήφιων ανατιμήσεων σε ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο. Ακολουθεί η Μετακίνηση με αύξηση 2,4%, καθώς εκτός από τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ακρίβυναν επιπλέον τα καύσιμα και οι τιμές των νέων αυτοκινήτων, με 3% και 2,2% αντίστοιχα.
Η οριακή συγκράτηση του δείκτη τιμών Οκτωβρίου στην ομάδα Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά, με μηνιαία αύξηση 0,1%, προκαλεί μικρή ανακούφιση στον χώρο των σουπερμάρκετ, σύμφωνα με σχόλιο εκπροσώπου του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών στην «Εφ.Συν». Το ΙΕΛΚΑ εστιάζει στη μικρή μηνιαία υποχώρηση των τιμών σε φρούτα και λαχανικά, μετά τις αυξήσεις-ρεκόρ του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου, θεωρώντας ότι τα νωπά τρόφιμα «θα έχουν μικρότερο πρόβλημα» τους επόμενους κρίσιμους μήνες από τα διαρκή αγαθά (παιχνίδια, συσκευές, εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα), τα οποία επηρεάζονται άμεσα από την εκτόξευση των ναύλων και τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σε βάθος χρόνου, πάντως, τα τρόφιμα έχουν ακριβύνει μεσοσταθμικά κατά 3%, με επιμέρους κατηγορίες να έχουν ξεφύγει με αυξήσεις ώς και πάνω από 20%.
Στον αντίποδα της εκτίμησης του ΙΕΛΚΑ, το Ινστιτούτο Καταναλωτή θεωρεί ότι τα χειρότερα έρχονται. «Ο Οκτώβριος έβαλε φωτιά στην μπάνκα και όλα δείχνουν ότι οι τιμές θα ανέβουν το 2022. Επανειλημμένα έχουμε δηλώσει ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα ήρθε για να μείνει. Μόνο η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δεν το αναγνωρίζουν», λέει εμφανώς εκνευρισμένος ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος από αυτόν που καταγράφουν οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ.
«Αν κάποιος πλήρωνε 250 ευρώ ρεύμα και τώρα του ήρθε λογαριασμός 680 ευρώ, όπως μας έχει καταγγείλει καταναλωτής, η αύξηση δεν είναι 18%, είναι 170%. Οταν το ψωμί πάει από 1,60 στα 2,20 ευρώ η φραντζόλα, η αύξηση δεν είναι 3,9%, αλλά 37%», λέει ο κ. Λεχουρίτης.
Την εκτίμηση του ΙΝΚΑ για νέες αυξήσεις επιβεβαιώνει και η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς που προβλέπει πληθωρισμό άνω του 4% το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας