Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός των Οκτώβριο που οδηγείται σε υψηλό δεκαετίας προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο για τις πληγές που ανοίγει στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ενώ φουντώνει το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία από τις τιμοληψίες των προϊόντων προοιωνίζονται ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού τον τρέχοντα μήνα πάνω από το επίπεδο του 3%, που είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2011.
Τον Σεπτέμβριο ο τιμάριθμος ήταν στο 2,2% και τον Αύγουστο στο 1,9%, με την επιτάχυνση του δείκτη να οφείλεται στο ράλι των τιμών της ενέργειας που δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα ενώ οι επιβαρύνσεις δεσπόζουν ήδη στους λογαριασμούς που κατέφτασαν για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το σοκ για τους οικιακούς καταναλωτές είναι πολύ μεγάλο καθώς το πακέτο με τα αντισταθμιστικά μέτρα των 500 εκατ. ευρώ δεν στάθηκε ικανό να εξουδετερώσει τις αυξήσεις στο ρεύμα, όπου σε πολλές περιπτώσεις ήταν πολλαπλάσιες της κρατικής επιδότησης αφού τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι φουσκωμένα από 50% έως 100%.
Ο τιμάριθμος ενισχύθηκε από τη νέα άνοδο των τιμών στα καύσιμα. Η κούρσα είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, οπότε το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%. Αυξήσεις τιμών είχαμε τον ίδιο μήνα και στην υπόλοιπη αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών (18,4% σε ετήσια βάση στο ελαιόλαδο, 21,1% στα νωπά λαχανικά, 17,5% σε αρνί και κατσίκι, 7,8% στις μεταφορές, 4,7% στη στέγαση κ.ά.) ενώ τον Οκτώβριο καταγράφηκε περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Στο ντόμινο των αυξήσεων προστέθηκε και το κατασκευαστικό κόστος αφού σε βασικά οικοδομικά προϊόντα (μέταλλο, ξύλο, μονωτικά υλικά, χημικά, πλαστικά, ηλεκτρομηχανολογικά είδη) καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος των τιμών.
Μολονότι τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο θα εκδοθούν τις επόμενες μέρες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι πρώτες εκτιμήσεις για το κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά δεν παύουν να είναι ανησυχητικές και να μην αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για κάποιο παροδικό φαινόμενο όπως ήλπιζε αρχικά η κυβέρνηση.
Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να φλέγεται τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπως προειδοποιούν διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγοι, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν νέα κύματα μέτρων για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων ώστε να αποφευχθεί η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων στα νοικοκυριά.
Εξέλιξη που εντείνει τον προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί ενώ η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας ξυπνά άλλον εφιάλτη, αυτόν με τα στοχευμένα λοκντάουν στις περιοχές που γίνονται «κόκκινες» και την αδήριτη ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης. Σε αυτήν την περίπτωση οι ανατροπές που επέρχονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι μεγάλες.
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι αν τελικά απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές αφού θα είναι προσωρινές και θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην οικονομία. Για την ώρα οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για φέτος και το 2022 καθώς στο προσχέδιο η πρόβλεψη είναι για 0,5% και 1% αντίστοιχα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας