Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ζητείται να πάνε σε συντελεστή ΦΠΑ 23% εστίαση και ξενοδοχεία. Μεγάλες οι διαφορές και στο φορολογικό | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι απαιτήσεις των δανειστών αυξάνουν υπέρμετρα τον λογαριασμό

Οι εξωφρενικές απαιτήσεις των πιστωτών διευρύνουν αντί να μειώσουν το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από τις προτάσεις κυβέρνησης και θεσμών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και ο λογαριασμός που απαιτείται για να επέλθει σύγκλιση.

Η προσθαφαίρεση μέτρων από το ελληνικό «πακέτο» με βάση τις τελευταίες εξελίξεις οδηγεί σε κενό άνω των 4 δισ. ευρώ. Μόνο από την απόφαση της Αθήνας να αποσύρει την αύξηση των εισφορών υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις λείπουν 645 εκατ. ευρώ, ενώ 350 εκατ. ευρώ είναι το κόστος από την απόσυρση της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Η διελκυστίνδα ξεκινάει με τον ΦΠΑ. Κυβέρνηση και θεσμοί φαίνεται να συμφωνούν μόνο στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

Αντιθέτως, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 13% για τα βασικά τρόφιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και την εστίαση, οι δανειστές αποδέχονται μόνο τα βασικά τρόφιμα και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού. Ετσι ενώ η Αθήνα στέλνει όλα τα υπόλοιπα στο 23%, οι δανειστές προσθέτουν σε αυτόν τον κατάλογο και τα ξενοδοχεία και την εστίαση και την αποχέτευση.

Διαφωνία υπάρχει πλέον και για το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση θέλει να το διατηρήσει, ενώ οι δανειστές ζητάνε την άμεση κατάργηση. Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αν αποδώσει το κυνήγι της φοροδιαφυγής, να επανεξεταστούν όλες οι αυξήσεις συντελεστών στο τέλος του 2016.

Τεράστιες είναι οι διαφορές και στο φορολογικό. Η πρόταση της Αθήνας για έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ απορρίπτεται. Η αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 29% (από 26%) περιορίζεται από τους δανειστές στο 28%.

Αντιθέτως, …ασμένως γίνεται αποδεκτή η ελληνική πρόταση για αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων, ζητώντας μάλιστα την ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.

Στον ΕΝΦΙΑ υπάρχει συμφωνία για διατήρηση και το 2016 με αμετάβλητο τον εισπρακτικό στόχο των 2,650 δισ. ευρώ ετησίως, όπως και στα έσοδα από άδειες κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικό τζόγο.

Οι δανειστές εμμένουν ακόμα: στην κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, την αύξηση φόρων και σταδιακή κατάργηση των φορολογικών προνομίων στη ναυτιλία, κατάργηση του ορίου 25% στις κατασχέσεις μισθών-συντάξεων, αλλά και πιο χαμηλό όριο από τα 1.500 ευρώ για την προστασία μισθών-συντάξεων από κατασχέσεις, αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με μεγαλύτερα επιτόκια, έξοδο για τους ασυνεπείς και άμεση πληρωμή για τους «έχοντες».

Στο στόχαστρο και ο ΟΤΕ

Το 10% των μετοχών του ΟΤΕ που έχουν παραμείνει στο Δημόσιο έχουν βάλει στο μάτι οι θεσμοί και, στο τελευταίο τελεσίγραφό τους προς την ελληνική κυβέρνηση, ζητούν να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, με προφανή σκοπό να ιδιωτικοποιηθεί. Το μέτρο εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Δημόσιο αποξενώνεται πλήρως από τον ευαίσθητο τομέα των τηλεπικοινωνιών, που έχει σχέση και με θέματα εθνικής άμυνας, ενώ του αφαιρεί το δικαίωμα να ορίζει εκπροσώπους του στη διοίκηση του Οργανισμού. Τη μερίδα του λέοντος (40%) κατέχει σήμερα η Deutsche Telekom, το 29,5% ανήκει σε ξένους θεσμικούς και το 10,7% σε Ελληνες θεσμικούς.

Η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ

Δεν είναι το μόνο «σοκ» στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, αφού οι θεσμοί ζητούν την άμεση ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ ώς τον Δεκέμβριο του 2014.

Περιλαμβάνει 168 σημαντικά ακίνητα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, ξενοδοχεία, παραδοσιακά σπίτια στην Πλάκα, καθώς και δεκάδες αγροτεμάχια σε παράκτιες περιοχές και προστατευόμενες ζώνες.

Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, ο στόχος των δανειστών είναι η εξασφάλιση εσόδων 10 δισ. ως το 2020. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση Βαρουφάκη προέβλεπε έσοδα 5,3 δισ. ώς το 2019, ενώ με τη νεότερη κυβερνητική αναφορά ο πήχης ανέβηκε στα 6,3 δισ. έως το 2017.

Σύμφωνα με το κείμενο των δανειστών, η ελληνική πλευρά οφείλει:

■ Να ορίσει ώς τον Οκτώβριο ημερομηνίες για την υποβολή τελικών προσφορών για τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χωρίς σημαντικές αλλαγές στους όρους των προσφορών, όπως αναφέρεται στο κείμενο.

■ Να προχωρήσει η πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων «με υφιστάμενους όρους και στον ήδη επιλεγμένο νικητή του διαγωνισμού», που είναι η γερμανική Fraport σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου. Η συγκεκριμένη αναφορά ακυρώνει στην ουσία δηλώσεις κορυφαίων υπουργών ότι θα εξασφαλιστεί η παρουσία του Δημοσίου στον φορέα ανάπτυξης των αεροδρομίων. Το μέλλον του Ελληνικού παραπέμπεται στο τεχνικό μνημόνιο, χωρίς να δίνονται άλλες εξηγήσεις.

■ Να εντάξει σε προγράμματα ιδιωτικοποίησης τον έτοιμο αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας που κόστισε στο Δημόσιο 6 δισ. ευρώ. Να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που παραμένει παγωμένος από τον Σεπτέμβριο του 2013. Τότε είχαν υποβληθεί τρεις προσφορές από την εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων που ανήκει στο κράτος, από τους Ρώσους και ιδιωτική ρουμανική εταιρεία που λέγεται πως έχει αποχωρήσει. Εχει ενδιαφέρον ότι δεν γίνεται αναφορά στη ROSCO, την εταιρεία διαχείρισης των επισκευαστικών υποδομών του σιδηρόδρομου. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, το φθινόπωρο του 2013, είχαν κατατεθεί τρεις προσφορές που φαίνεται ότι έχουν ατονήσει.

■ Ερωτήματα προκύπτουν για την ΕΥΔΑΠ. Παρά την κατηγορηματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθεί να κατέχει το 23,3% των μετοχών και επέστρεψε στο Δημόσιο μόνον το 34,03%.

Χαρά Τζαναβάρα

Θέλουν πώληση του ΑΔΜΗΕ

Χωρίς την αρχική απαίτηση για ιδιωτικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ με πρόσχημα το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά με την «εντολή» για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς), συνοδεύεται η αντιπρόταση των θεσμών για την ενέργεια που κατατέθηκε στο Eurogroup διά χειρός ΔΝΤ.

Σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, οι δανειστές εμφανίζονται να κάνουν ένα βήμα πίσω από την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, ζητούν όμως «αμετάκλητα βήματα» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μεταξύ των οποίων και η ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Εμμένουν επίσης στην κατάργηση της έκπτωσης 20% που χορηγείται από τη ΔΕΗ στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις υψηλής τάσης, ενώ ζητούν η τιμολόγηση όλων των πελατών να γίνεται με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, με τους αγρότες να είναι πιθανόν η επόμενη κατηγορία που θα υποστεί αυξήσεις από την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Ζητείται επιστροφή στην εποχή Αδωνι!

Image removed.

Αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας χωρίς εξαιρέσεις ζητούν οι δανειστές, μέτρο που είχε νομοθετήσει ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά που με πρόσφατη υπουργική απόφαση ο Π. Κουρουμπλής είχε καταργήσει, επιτρέποντας να συνταγογραφείται το επώνυμο ελληνικό φάρμακο με την εμπορική του ονομασία, σε μια κίνηση στήριξης της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας.

Επιπλέον, ζητείται μείωση των τιμών των οff patent φαρμάκων (εκείνων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους) στο 50%, αλλά και όλων των γενόσημων στο 32,5% της τιμής πατέντας, ρίχνοντας έτσι τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα των ασφαλισμένων).

Τέλος, ζητείται αναθεώρηση και περιορισμός των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων, για να ευθυγραμμιστούν οι διαρθρωτικές δαπάνες με τους στόχους clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής σε περίπτωση υπέρβασης δαπάνης), κι αυτό για τη μείωση της δημόσιας δαπάνης, καθώς και είσπραξη του clawback του 2014 από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακευτικές και εφαρμογή των ορίων clawback του 2015 και το 2016.

Ολα τα μέτρα, σημειώνεται στην πρόταση, να τεθούν σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2015.

Δημόσια Διοίκηση

«Πλαφόν» στο μισθολογικό κόστος και στο μέγεθος των απασχολούμενων, στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος, συνεπές με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και διασφαλισμένη φθίνουσα πορεία των μισθολογικών δαπανών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μέχρι το 2019, περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών για τη Δημόσια Διοίκηση.

Αναφορικά με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, προτείνεται η εφαρμογή του στο σύνολο του Δημοσίου από 1ης Ιανουαρίου του 2016, με δημοσιονομική ουδετερότητα ως προς τις βασικές του παραμέτρους, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, αποσυμπιέζοντας την κατανομή των μισθών σε όλο τους το φάσμα και συνδέοντάς τους με τα προσόντα, την απόδοση και τη θέση ευθύνης του υπαλλήλου.

Προτείνεται ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων, μέχρι τέλος Νοεμβρίου του 2015 και, μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα βάσει προηγούμενων συμφωνιών. Στο βασικό της σκέλος η πρόταση που έγινε γνωστή χθες είναι όμοια με την πρόταση που κατέθεσαν οι δανειστές στις αρχές Ιουνίου. Ζητούν, τέλος, την ενίσχυση της λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι απαιτήσεις των δανειστών αυξάνουν υπέρμετρα τον λογαριασμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας