Όσο απογειώνεται το κόστος των ναύλων και της ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή τόσο προσγειώνεται το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργούσαν μέχρι πρόσφατα τα οικονομικά επιτελεία για ραγδαία ανάκαμψη. Ορατή μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και συνεχιζόμενη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποτυπώνει το δελτίο του ΙΟΒΕ για τις εξελίξεις στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο.
Μεταξύ άλλων το ΙΟΒΕ εστιάζει στην άνοδο των τιμών εισαγωγών, του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία και στην τιμή του πετρελαίου που έφτασε τα 74,2 δολάρια το βαρέλι, αύξηση 4,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Κι όμως, μέχρι να δημοσιοποιηθεί η έρευνα το πετρέλαιο έχει ήδη σκαρφαλώσει πάνω από τα 82 ευρώ, μηνιαία αύξηση 13,3%. Ειδική αναφορά κάνει το ΙΟΒΕ στην αύξηση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, σημειώνοντας ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Αύγουστο ήταν κατά 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο χρηματιστήριο ενέργειας Νord Pool.
Η ελληνική βιομηχανία είναι η πλέον εξαρτημένη από το πετρέλαιο ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ενώ έχει και το υψηλότερο μερίδιο ενεργειακού κόστους ως ποσοστό επί του κόστους παραγωγής. «Οι συνέπειες της ανόδου των τιμών των ενεργειακών αγαθών είναι εντονότερες στη βιομηχανία, με τα προβλήματα ενδεχομένως να διοχετεύονται στις παραγωγικές διαδικασίες και την απασχόληση», προειδοποιεί το ΙΟΒΕ.
Αν όμως οι βιομήχανοι γκρινιάζουν για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα νοικοκυριά πληρώνουν ήδη το κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ως πρόδρομη ένδειξη για τις ανατιμήσεις σε βασικά διατροφικά αγαθά λειτουργεί ο δείκτης τιμών εισροών-εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο. Ο δείκτης τιμών εισροών, που αφορά το κόστος των αναλώσιμων, υπηρεσιών και προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, αυξήθηκε κατά 8% σε έναν χρόνο, με υψηλότερες τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα λιπαντικά (17,2%) και τις ζωοτροφές (9,6%). Διπλάσια σε ποσοστό (16%) ήταν η άνοδος στον δείκτη τιμών εκροών, δηλαδή στις τιμές διάθεσης των προϊόντων από τον παραγωγό. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη φυτική παραγωγή (18,4%), με πρωταθλητή το ελαιόλαδο (31,5%), τα φρούτα (26,6%), τα δημητριακά (17,7%) και τα λαχανικά-κηπευτικά (9,4%).
Δίπλα σε αυτό το τσουνάμι ανατιμήσεων, που προμηνύει νέες αυξήσεις στα ράφια όσο το κόστος στις τιμές παραγωγού μετακυλίεται στη λιανική, τα θετικά νέα για την (αναμενόμενη) άνοδο του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Αύγουστο είναι ήδη... περσινά ξινά σταφύλια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας