Η πληρωμή μισθών και συντάξεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και στην κατεύθυνση αυτή έχει προσαρμοστεί και ο προϋπολογισμός, ο οποίος καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της «τρύπας» των εσόδων και της μετάθεσης δαπανών, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια.
Κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Μάιος), οι πληρωμές σε καθυστέρηση ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ, με το 61,5% αυτών να αφορά επιδόματα, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, προμήθειες, δαπάνες για συμβούλια, υπερωρίες, μετακινήσεις, ενοίκια για τη στέγαση των κυβερνητικών κτιρίων, υπηρεσίες φύλαξης και μια σειρά από άλλα έξοδα, πλην αυτά για ηλεκτρισμό, ύδρευση και τηλεφωνία.
Σε άλλες εποχές δεν ίδρωνε καν το αυτί του οικονομικού επιτελείου γι’ αυτές τις δαπάνες. Αντίθετα, η κατασπατάληση πόρων το τελευταίο δίμηνο εκάστου έτους είχε καταστεί άγραφος νόμος για τους περισσότερους φορείς της γενικής κυβέρνησης προκειμένου οι δαπάνες τους να φτάσουν το προβλεπόμενο όριο πιστώσεων, ώστε το επόμενο έτος να μπορέσουν να ζητήσουν νέες αυξήσεις.
Τα πράγματα άλλαξαν άρδην με το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στα δάνεια της τρόικας. Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν φτάσει να μετακυλούν από μήνα σε μήνα τις υποχρεώσεις για να μπορέσει να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός.
Την κατάσταση δεν βοηθούν τα έσοδα τα οποία στο πεντάμηνο «γράφουν» υστέρηση 1 δισ. ευρώ, παρά τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που «τρέχουν» ήδη και θεωρητικά θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις φορολογικές εισπράξεις.
Ευθύνη για τις χαμηλές πτήσεις των εσόδων έχει και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που δεν μερίμνησε ώστε να ανοίξει εγκαίρως η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα Νομικά Πρόσωπα, τα οποία -όπως είναι γνωστό- έχουν περιθώριο να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ δόσεις (555 εκατ. ευρώ η πρώτη). Επίσης, αργοί ρυθμοί καταγράφονται και στις δηλώσεις που υποβάλλουν αυτή την περίοδο μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Αναλυτικότερα όμως, με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου:
● Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 556 εκατ. ευρώ.
● Οι δαπάνες του προϋπολογισμού περιορίστηκαν στα 20 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να κρατά στο ταμείο και να μην αποδίδει 2,6 δισ. ευρώ.
● Τα έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,048 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 964 εκατ. ευρώ ή 5,4% έναντι του στόχου.
● Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις του κράτους ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ.
● Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,577 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες σε 971 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1,66 δισ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας