Το πράσινο φως από την Κομισιόν αναμένει το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει στην έκδοση της υπουργικής απόφασης με τα ακριβή ποσοστά επιδότησης για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 26 Ιουλίου η υπουργική απόφαση θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport στην οποία θα πρέπει να εισέλθουν οι δικαιούχοι για να ενημερωθούν για το ποσό της επιδότησης που τους έχει εγκριθεί με βάση τις πάγιες δαπάνες τους.
Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν θα εισπράξουν χρηματικό ποσό, αλλά θα λάβουν ένα πιστωτικό με το οποίο θα μπορούν να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021.
Η επιδότηση μπορεί να φτάνει έως και το 70% ή ακόμα και 80% των πάγιων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι πληττόμενες επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες από το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης στην ίδια πλατφόρμα myBusinessSupport.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, φορολογικά και ασφαλιστικά «κουπόνια» θα λάβουν περίπου 30.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με το συντριπτικό ποσοστό των τελικών δικαιούχων να προέρχεται από τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.
● 10.000 αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις εστίασης.
● 3.500 ξενοδοχεία και καταλύματα που αξιοποιούνται για τουριστικούς λόγους.
● Οι υπόλοιπες αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών, κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που κόπηκαν από το σύστημα, αυτό συνέβη για τους εξής λόγους:
● Είτε γιατί ήταν κερδοφόρες.
● Είτε γιατί είχαν μείωση τζίρου μικρότερη από 30% που προϋποθέτει το πρόγραμμα.
● Είτε γιατί οι ενισχύσεις που έλαβαν μέσω των προγραμμάτων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, δάνεια κ.λπ.) υπερκάλυπταν τις πάγιες δαπάνες.
● Είτε γιατί δεν περιλαμβάνονταν στους πληττόμενους.
Υπενθυμίζεται ότι επιλέξιμες για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών ήταν οι επιχειρήσεις που πληρούσαν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
● Απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021.
● Ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική απόφαση.
● Εχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος.
● Είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.
● Είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους.
● Δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
● Είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των πάγιων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει, με το ανώτατο ύψος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που η επιχείρηση κατέβαλε το 2020 για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 και αφορούν παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ-ΕΣΤΙΑΣΗ:
Οταν φτάνεις στο μηδέν, ο μόνος δρόμος είναι πάνω. Αυτό επιβεβαιώνει η ιλιγγιώδης ποσοστιαία αύξηση του τζίρου των καταλυμάτων τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με πέρυσι, με άνοδο 488,2% και 104,7 εκατ. ευρώ έναντι 17,8 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2020. Βέβαια την άνοιξη του 2020 όλες οι τουριστικές μονάδες της επικράτειας είχαν κλείσει με κρατική εντολή, με την εξαίρεση ελάχιστων επιχειρήσεων που φιλοξενούσαν υγειονομικούς ή τελούσαν χρέη «ξενοδοχείων καραντίνας».
Είναι επομένως λογικό από τη βαθιά κατάψυξη του περσινού λοκντάουν η φετινή μερική απόψυξη στον τζίρο των καταλυμάτων να φαίνεται εντυπωσιακή σε ποσοστιαία νούμερα. Λιγότερο ενθαρρυντική είναι η εικόνα αν λάβουμε ως μέτρο σύγκρισης τον Μάιο του 2019, όταν ο τζίρος των καταλυμάτων ανήλθε στα 524,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ανακτήθηκε φέτος μόλις το ένα πέμπτο.
Δεν είναι ακριβώς αιτία πανηγυρισμού, ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης επιλέγει να δει το ποτήρι μισογεμάτο. «Παρά τη γενική προσπάθεια να υποβαθμιστεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαρκώς επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με μεγάλη ταχύτητα και απορροφά τους κραδασμούς της πανδημίας», δήλωσε χθες ο υπουργός, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνει το κυβερνητικό τουριστικό ναυάγιο των νησιών.
Διπλή ανάγνωση έχουν και τα στοιχεία για την εστίαση, η οποία σημείωσε μεν αύξηση του τζίρου κατά 67,9% τον Μάιο του 2021, με 101,3 εκατ. ευρώ έναντι 60,3 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2020, όμως συνεχίζει να κινείται σε χαμηλές πτήσεις σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο.
Σήμα SOS εκπέμπει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε νέα επιστολή του στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για φτωχοποίηση του κλάδου και ζητώντας γενναίο κούρεμα στα χρέη της πανδημίας. Επιπλέον σημειώνουν ότι έχουν ξεκινήσει να μπλοκάρονται οι λογαριασμοί συναδέλφων τους λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ.
■ Αύξηση τζίρου στη βιομηχανία
Στα επίπεδα του 2019 επανήλθε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 37% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο δείκτης, ωστόσο, μειώθηκε κατά 1,9% από τον Απρίλιο του 2021, ενώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου σημείωσε οριακή αύξηση 0,1%.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΖΙΑΝΤΖΗ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας