Δημοσιεύτηκε (στο ΦΕΚ 3088 Β’, 24.7.2020) η ΚΥΑ με την οποία τίθεται σε εφαρμογή ρύθμιση για την επανασύνδεση του ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά -ανάλογη ρύθμιση είχε εφαρμόσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω χρεών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επανασύνδεση.
Η ρύθμιση των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Οικονομικών προβλέπει συγκεκριμένα την παροχή από τον κρατικό προϋπολογισμό ειδικού βοηθήματος για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, εφόσον έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το βοήθημα -ανάλογα με το ύψος της οφειλής- θα χορηγείται με απόφαση τοπικών επιτροπών ανά δήμο και θα καλύπτει ποσοστό από το 30% έως και το 100% της οφειλής (ανάλογα με το ύψος της), ενώ το υπόλοιπο ποσό θα ρυθμίζεται σε άτοκες δόσεις.
Οι αιτήσεις των πολιτών θα υποβάλλονται σε επιτροπές που συστήνονται ανά δήμο με συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου, του ΔΕΔΔΗΕ και ενός προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι επιτροπές θα εξετάζουν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων, θα χορηγούν το ειδικό βοήθημα και θα δίνουν την εντολή για την επανασύνδεση στους ευπαθείς καταναλωτές.
Το βοήθημα χορηγείται αποκλειστικά για την κύρια κατοικία του νοικοκυριού και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 30/04/2020 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Τα εισοδηματικά όρια, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού, είναι τα εξής:
● 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
● 13.500 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δυο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος.
● 15.750 ευρώ για δυο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δυο ανήλικα μέλη.
● 18.000 ευρώ για τρία ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και δυο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη.
● 24.750 ευρώ για τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δυο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη.
● 27.000 ευρώ για τέσσερα ενήλικα μέλη ή δυο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθενται 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος 2.250 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 31.500 ευρώ.
Εάν στο νοικοκυριό περιλαμβάνεται άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ, ενώ αν υπάρχει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.
Η αξία της ακίνητης περιουσίας (με τον υπολογισμό για τον ΕΝΦΙΑ) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, συν 15.000 ευρώ για κάθε μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ. Επίσης το νοικοκυριό δεν πρέπει να δηλώνει δαπάνες πολυτελείας (π.χ. σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακές βοηθούς κ.λπ.).
Δυσφορία καταναλωτών ρεύματος
Μόλις το 5,46% των καταναλωτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης που πήραν οι προμηθευτές ενέργειας στη διάρκεια της πανδημίας, έναντι του 61,52% που υποστηρίζει ότι τα μέτρα δεν ήταν ικανοποιητικά. Ανάλογες είναι οι απαντήσεις για τα κυβερνητικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών ενέργειας στη διάρκεια της πανδημίας: η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει καθόλου (54,48%) ή λίγο (23,11%) ικανοποιημένη. Αυτά είναι ανάμεσα στα ευρήματα διαδικτυακής έρευνας της ΕΚΠΟΙΖΩ, με απαντήσεις 507 πολιτών στο διάστημα 22 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου.
Πάνω από το 40% δηλώνει ότι επηρεάστηκε οικονομικά από την πανδημία, με την ενέργεια να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μετά τα τρόφιμα και την υγεία, στην ιεράρχηση των μηνιαίων αναγκών. Το 62,66% δηλώνει ότι την κρίσιμη περίοδο αύξησε την κατανάλωση ενέργειας, το 7,42% άλλαξε προμηθευτή, μόλις το 2,61% προχώρησε σε ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας. Οι προτεραιότητες των νοικοκυριών είναι: η μείωση των τιμολογίων, η μη διακοπή λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, η παράταση της προθεσμίας εξόφλησης, η δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης για τουλάχιστον έξι μήνες, οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Με δεδομένο ότι το 92,72% δεν άλλαξε προμηθευτή, το 42,19% αναφέρει ως κύριο λόγο ότι θεωρεί αναξιόπιστους τους άλλους παρόχους, ενώ το 70% από όσους άλλαξαν προμηθευτή αναφέρουν προβλήματα στην προσφορά σε σχέση με αυτήν που τους παρουσίασαν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας