Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας σε μια σειρά θεμάτων από ελληνικής πλευράς, αλλά καχυποψία και συνεχή άσκηση πιέσεων μέχρι «τελικής πτώσεως» από την πλευρά των «θεσμών»… Παρά τα διαφορετικά συναισθήματα όμως που παρουσιάζουν οι δύο πλευρές στις συζητήσεις της αποκαλούμενης «ομάδας των Βρυξελλών», που άρχισαν την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα, φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε μια σύγκλιση απόψεων, ενόψει της υπουργικής συνόδου της ευρωζώνης που θα συνέλθει στις 11 Μαΐου. Φυσικά, η πιο ανυπόμονη είναι η ελληνική πλευρά…
Την Πέμπτη, λοιπόν, συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα, όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, το μακροοικονομικό πλαίσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Χθες Παρασκευή, επρόκειτο να τεθούν στο τραπέζι ενεργειακά θέματα, φορολογικά και εκ νέου η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Σήμερα Σάββατο, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με πηγή της 7μελούς ελληνικής αντιπροσωπείας, που είχε επικεφαλής τον Γιώργο Χουλιαράκη, βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας στα θεωρούμενα «ώριμα θέματα», με στόχο τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έστω μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη συνέχεια, θα έρθει η σειρά των θεωρούμενων δύσκολων θεμάτων, για τα οποία θα χρειαστούν εντατικές διαπραγματεύσεις έως την τακτική σύνοδο της 11ης Μαΐου. Στη σύνοδο αυτή, η Αθήνα αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία ή τουλάχιστον η διαπίστωση από την πλευρά των εταίρων και δανειστών ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος». Για την Αθήνα, έστω και στην περίπτωση διαπίστωσης «σημαντικής προόδου», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύσκολα θα αρνηθεί την έκδοση έντοκων γραμματίων, που σημαίνει λίγο οξυγόνο ρευστότητας…
Οι εταίροι, όμως, δεν βλέπουν τις εξελίξεις με το ίδιο αισιόδοξο μάτι όπως η ελληνική πλευρά και είναι αρκετά επιφυλακτικοί. Αυτό που επιδιώκουν είναι να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την Αθήνα και φυσικά γι' αυτό ασκούν συνεχώς πιέσεις. Αλλωστε, έχουν το επάνω χέρι. Βέβαια, χαρακτηρίζουν το κλίμα «θετικό», ιδίως μετά τις αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Από εκεί και πέρα όμως, δεν ανοίγονται σε αισιόδοξα σενάρια… Θέμα τακτικής…
Και ο χορός των δηλώσεων που παίζουν με τα νεύρα της κυβέρνησης συνεχίζεται. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στην ισπανική El Pais ότι «η Ελλάδα με ή χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει τα ίδια προβλήματα». Ο Γάλλος ζήτησε να υποβάλει η Αθήνα άμεσα μια οριστική λίστα μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»…
Ο Ντάισελμπλουμ
Αυτός, όμως, που δεν λέει να ηρεμήσει είναι ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το γνωστό πιόνι του Γερμανού υπουργού Β. Σόιμπλε. Ο Ολλανδός ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του κοινοβουλίου της χώρας του για το εάν υπάρχει «σχέδιο B» για την Ελλάδα. Και απάντησε «ναι», τη στιγμή που ο επίτροπος Μοσκοβισί διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Ας συντονιστούν επιτέλους, διότι αρχίζουν και γίνονται κουραστικοί...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας