Εθνικό σπορ τείνουν να γίνουν οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή, με το υπουργείο Οικονομικών να συστήνει ειδική επιτροπή αξιολόγησης που θα κρίνει τον βαθμό σπουδαιότητας της κάθε υπόθεσης. Οι περισσότερες από αυτές είναι επώνυμες και αφορούν περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού, ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος», μη έκδοση αποδείξεων αλλά και «καρφώματα» για φορολογούμενους που διάγουν πολυτελή βίο. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι ανώνυμες και, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, γίνονται συνήθως από διαζευγμένες - απατημένες συζύγους, απολυμένα στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες οι οποίοι «καρφώνουν» ανταγωνιστές τους, αλλά και από λογιστές που παραμένουν απλήρωτοι.
Κατόπιν όλων αυτών, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα συστήνεται στη Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ ειδική τριμελής επιτροπή που θα συγκεντρώνει και θα αξιολογεί όλες αυτές τις καταγγελίες που γίνονται είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email είτε φτάνουν μέσω ταχυδρομείου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ειδική επιτροπή του ΣΔΟΕ θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα βαθμολογεί την κάθε πληροφορία ανάλογα με το ενδιαφέρον της υπόθεσης συντάσσοντας λίστα με εκείνες που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Το βαθμολόγιο της επιτροπής έχει πέντε κλιμάκια. Με τον αριθμό 0 θα αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον, οι οποίες θα τίθενται στο αρχείο· με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος· με τον αριθμό 2 η πληροφορία που θα είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και θα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση· ο αριθμός 3 θα δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και θα διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου· ενώ ο αριθμός 4 θα σημαίνει πως απαιτείται ειδικός χειρισμός. Επίσης κάθε πληροφορία με κριτήριο το επείγον των ενεργειών θα χαρακτηρίζεται απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα.
Επισημαίνεται ότι το μέτρο των καταγγελιών για φοροδιαφυγή (τηλεφωνική γραμμή 1517) έχει ξεκινήσει από το 2008 και από τότε μέχρι και σήμερα το «κάρφωμα» πάει σφαίρα…
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν προφορικά ή γραπτά, επώνυμα ή ανώνυμα, με τους ακόλουθους τρόπους:
1. Υποβολή με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του ΣΔΟΕ (Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, γρ. 401, 4ος όροφος)
2. Αποστολή μέσω ταχυδρομείου (Ταχ. Δ/νση: Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, Τ.Κ. 118 53 ΑΘΗΝΑ)
3. Αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected])
4. Τηλεφωνικά στον τετραψήφιο «1517», 8.00-15.00 καθημερινά, τις εργάσιμες μέρες
5. Στο τηλέφωνο 210-2918447, ειδικά για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης
6. Αποστολή της καταγγελίας μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX) στο 210-3426760
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας