Τη δική της εκδοχή έδωσε χθες η διοίκηση του ΟΛΠ για το έργο της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα στην Πειραϊκή, που από τις αρχές Μαρτίου που ξεκίνησε η υλοποίησή του έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και διαφωνιών. Οπως σημειώνει, προχώρησε στην ανακοίνωση με «αφορμή άρθρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε δήθεν ελλείψεις αδειοδοτήσεων κατά την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος της ΟΛΠ Α.Ε.».
Σύμφωνα λοιπόν με τον ΟΛΠ πρόκειται για μια υποχρεωτική επένδυση ύψους 103 εκατ. ευρώ και μάλιστα η μεγαλύτερη που προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου (ν.4404/2016), έχει λάβει όλες τις άδειες και εγκρίσεις από το σύνολο των αρμόδιων προς τούτο υπηρεσιών και φορέων της ελληνικής πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Αττικής, από την οποία συγχρηματοδοτείται η σημαντική αυτή δημόσια υποδομή, αλλά και από τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί ότι το έργο είναι πλήρως περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδόθηκαν το 2013 και το 2018. Στις 25/2/2020 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού, του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία του για την τοπική και εθνική οικονομία.
Ακολούθησε η ενημέρωση των αρχών για τη λήψη των απαραίτητων αδειών που αφορούσαν την απόρριψη των βυθοκορημάτων με βάση την υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ για την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έγιναν εργαστηριακοί έλεγχοι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε δείγματα ιζημάτων που ελήφθησαν από την περιοχή και αφού αξιολογήθηκαν χαρακτηρίστηκαν αδρανή και μη επικίνδυνα υλικά. Σε εφαρμογή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου εκδόθηκε από τη Λιμενική Αρχή η απόφαση έγκρισης απόρριψης και τα ιζήματα αυτά ως προϊόντα των υποθαλάσσιων εκσκαφών απορρίπτονται σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή που έχει καθοριστεί από το ΓΕΝ.
Θυμίζουμε ότι την αναστολή του έργου μέχρι να εγκριθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αλλά και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) έχουν ζητήσει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, ο Συνήγορος του Πολίτη και 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή.
Επίσης 2 βουλευτές του ΜέΡΑ25 έχουν ζητήσει την παύση των εργασιών και την επανεξέταση του έργου. Παράλληλα κάτοικοι, κοινοτικοί σύμβουλοι, συλλογικότητες ζητούν το έργο να μην υλοποιηθεί καθόλου και ο Πειραιώτης δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κινείται στην ίδια συχνότητα λέγοντας ότι δεν πρόκειται για αναπτυξιακό έργο αλλά για «ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με ανεπίστροφες συνέπειες».
Αρα τα «άρθρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε δήθεν ελλείψεις αδειοδοτήσεων κατά την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος της ΟΛΠ Α.Ε.», όπως αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΟΛΠ, καταγράφουν δημοσιογραφικά τις αντιδράσεις, τις απόψεις και τις διαμαρτυρίες αυτές.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης έχει διαχωρίσει τη θέση του δηλώνοντας ότι «το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιείται έχοντας όλες τις αναγκαίες αποφάσεις και εγκρίσεις που απαιτούνται».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας