Την με κάθε τρόπο αποκαθήλωση της έννοιας του κοινωνικού κράτους εξακολουθούν να ζητούν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας πιέζοντας υπηρεσιακούς παράγοντες να δεχτούν μείωση των συντάξεων, νομίζοντας ότι απευθύνονται στην προτεραία κατάσταση των υπουργών που έλεγαν «ναι» στις προσταγές χαμηλόβαθμων υπαλλήλων.
Οπως φαίνεται, τελευταία έχουν μπει στο στόχαστρο τα τελευταία ψήγματα της αναδιανεμητικού συστήματος που έχει αφήσει στην κοινωνική ασφάλιση η μνημονιακή λαίλαπα, με τους υπαλλήλους των δανειστών να ζητούν να καταργηθούν τα κατώτατα όρια συντάξιμου μισθού. Στόχος των δανειστών είναι να λαμβάνει ο συνταξιούχος σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές του και να απαλειφθεί η διάταξη που δίνει αυξημένο ποσό σε όσους για οποιονδήποτε λόγο λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη.
Για παράδειγμα στο ΙΚΑ αυτή τη στιγμή η κατώτατη σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 487 ευρώ. Αν περάσει η άποψη των τεχνικών κλιμακίων, τότε μπορεί ένας ασφαλισμένος να λάβει σύνταξη που μπορεί να κυμαίνεται ακόμη και κάτω από 200 ευρώ (αν οι εισφορές που έχει καταβάλει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με βάση τους μαθηματικούς τύπους του κεφαλαιοποιητικού συστήματος δίνουν αυτό το νούμερο ως ανταποδοτική των εισφορών του σύνταξη).
Η σχετική απαίτηση των ανθρώπων που απαρτίζουν τα τεχνικά κλιμάκια (αλλά πέφτουν σε τοίχο άρνησης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) αφορά όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν έχοντας μόλις 15 χρόνια εργασίας. Ο συγκεκριμένος αριθμός συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας αγγίζει τους 620.000 και δικαιολογείται από το γεγονός των μεγάλων ποσοστών μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που ισχύει στην Ελλάδα και ουδείς υπουργός και καμία κυβέρνηση δεν θέλησε μέχρι σήμερα να επιλύσει.
Βεβαίως όλοι αυτοί οι τεχνοκράτες που λειτουργούν ως μικροί κατακτητές, παραγνωρίζουν ότι η σχετική προστασία με κατώτατο ποσό σύνταξης έχει αναγνωριστεί και δεσμεύει την Ελλάδα ήδη από το 1955 με την 102 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας της ΔΟΕ (ILO) του ΟΗΕ.
Οχι μόνο σώζεται ο ΟΑΕΕ, αλλά η κυβέρνηση, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη και του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιά, έχει ήδη προχωρήσει σε σχεδιασμό για την οριστική απένταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών από την προβληματική ζώνη επιβίωσης… Ως εκ τούτου η σχετική είδηση που αναπαράχθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την τοποθέτηση του κ. Ρωμανιά σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ότι δήθεν «δεν σώζεται ο ΟΑΕΕ», μόνο σε παρερμηνεία μπορεί να αποδοθεί.
Μπορεί να σωθεί ο ΟΑΕΕ
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν θα ενταχθεί το ΤΣΑΥ στον ΟΑΕΕ ανέφερε ότι «δεν διαφαίνεται σωτηρία με αυτόν τον τρόπο του ΟΑΕΕ, αφού τα ελλείμματα είναι τεράστια και τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ δεν επαρκούν» εννοώντας ότι δεν μπορεί τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ (νομικοί, ιατροί φαρμακοποιοί, πολιτικοί μηχανικοί) να εισφέρουν στην κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ.
Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν νοούνται ενοποιήσεις σαν αυτές που έγιναν το 2012 με τα επικουρικά, όταν πλεονασματικά ταμεία ενοποιήθηκαν με ελλειμματικά. Σήμερα το μεγάλο επικουρικό ταμείο το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να πληρώσει συντάξεις». Πράγματι με τις εγκληματικές ενοποιήσεις του 2012 πολλά επικουρικά ταμεία έχασαν τα αποθεματικά τους, αφού συνέδραμαν τα υγιή ταμεία στα ελλειμματικά με αποτέλεσμα να καταστραφούν όλα μαζί και να φτάσει το ΕΤΕΑ να μην μπορεί να καταβάλει συντάξεις χωρίς την κρατική ενίσχυση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας