Τα 4 δισ. ευρώ προσέγγισαν στο τέλος Φεβρουαρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 124 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 3,92 δισ. έναντι 3,75 δισ. τον Ιανουάριο.
Στα υπουργεία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν οριακά 9 εκατ. ευρώ στα 144 εκατ. ευρώ από 135 εκατ. που ήταν τον πρώτο μήνα του έτους.
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στο 1,9 δισ. ευρώ από 1,81 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιανουαρίου. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αφορά τον ΕΟΠΥΥ όπου τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν στο 1,3 δισ. ευρώ από 1,23 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Στα νοσοκομεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 787 εκατ. ευρώ από 708 εκατ. τον Ιανουάριο. Οριακή αύξηση κατά 1 εκατ. ευρώ παρουσίασαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ φτάνοντας τα 239 εκατ. από 238 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Αντίθετα, μικρή υποχώρηση κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ΝΠΔΔ φτάνοντας στο τέλος Φεβρουαρίου τα 189 εκατ. ευρώ από 203 εκατ. τον Ιανουάριο. Μικρή μείωση παρουσίασαν και οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων οι οποίες έφτασαν στο τέλος Φεβρουαρίου τα 628 εκατ. ευρώ από 648 που ήταν στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου.Κ.ΤΣ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας