Το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς ενδέχεται να ενθαρρύνει κάποιους να αθετήσουν ηθελημένα την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, έκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε γνωμοδότησή της, που είχε ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών.
«Το πολύ μεγάλο εύρος των δικαιούχων δανειοληπτών, που πηγαίνει πέρα από την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ηθελημένες αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση», επισημαίνει η ΕΚΤ. «Το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικά πιο ευρεία κριτήρια σε ό,τι αφορά την αξία της προστατευόμενης περιουσίας, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και το ύψος των καταθέσεων» των δανειοληπτών, αναφέρεται στη γνωμοδότηση, στην οποία γίνεται σύγκριση του νομοσχεδίου με τον προηγούμενο νόμο που ίσχυε.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ευρείες απαγορεύσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν είναι βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.
«Είναι πιθανό οι προβλέψεις του νομοσχεδίου να ωθήσουν δανειολήπτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή να μειώσουν σημαντικά τις πληρωμές, ακόμη κι αν είναι σε θέση να πληρώνουν πλήρως τις δόσεις», αναφέρεται ακόμη στην γνωμοδότηση της ΕΚΤ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ των δανειοληπτών με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ και θέτει ανώτατο όριο τα 500.000 ευρώ του συνολικού πλούτου του φορολογούμενου, από το οποίο καταθέσεις και ρευστά περιουσιακά στοιχεία δεν ξεπερνούν τις 30.000. Για την ΕΚΤ αυτές ακριβώς οι προβλέψεις που διευρύνουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία δεν είναι βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» αποτελούσαν το 32% των συνολικών δανείων μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου πέρσι, από 31,9% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2013 και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες από τον Σεπτέμβριο του 2014 περίπου το 28,1% των στεγαστικών δανείων- συνολικής αξίας 69 δισ. ευρώ - ήταν μη εξυπηρετούμενα ή είχαν μη εξοφλούμενες δόσεις για περισσότερες από 90 ημέρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας