Στη «μαύρη τρύπα» καταλήγει το 38% του μηνιαίου λογαριασμού του κινητού μας, όταν η μέση φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη των 28 κρατών-μελών είναι μόνον 22,5%. Οι συνεχείς αυξήσεις, που θεσπίστηκαν στα χρόνια του μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες με τα ακριβότερα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Το στοιχείο προκύπτει από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).
Διατυπώνεται μάλιστα η εκτίμηση ότι η ενδεχόμενη μείωση του ειδικού τέλος θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, αφού αναμένεται να πολλαπλασιάσει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Στηρίζεται στο γεγονός ότι το 2010 τα φορολογικά έσοδα του κράτους μέσω των λογαριασμών των κινητών ήταν 375 εκατ. ευρώ, ενώ με την «εισπρακτική φιλοσοφία» που επιβλήθηκε τα επόμενα χρόνια έφτασε το 2014 να περιοριστεί στα 221 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας κατακόρυφη μείωση 40%.
Η έρευνα αναφέρει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υστέρηση στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Σύγκλισης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που αποδίδεται στη γραφειοκρατία και την ασάφεια του ρυθμιστικού πλαισίου. Αναφέρεται ότι εκκρεμεί η εκδίκαση 4.500 αιτήσεων για την κατασκευή σταθμών βάσης, ενώ για την κάλυψη της διαφοράς απαιτούνται συνολικές επενδύσεις τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, οι οποίες, με χρονικό ορίζοντα το 2019, θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 1,9% και τα δημόσια έσοδα κατά 1,5 δισ. ευρώ. Η άμεση και έμμεση συνεισφορά του κλάδου το 2014 διαμορφώθηκε στα 12,5 δισ., που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας 41.600 θέσεις εργασίας.
Η κινητή τηλεφωνία, παρά τη βαθιά οικονομική ύφεση των έξι τελευταίων χρόνων, οπότε καταγράφηκαν μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, αύξηση της ανεργίας κατά 26% και αποπληθωρισμός για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, συνεχίζει να κάνει επενδύσεις.
Μόνο το 2014 το σύνολο των εταιρειών επένδυσε 309 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 16% των εσόδων και το 42% του EBITDA, ενώ διέθεσαν επιπλέον 381 εκατ. ευρώ για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος. Να σημειωθεί ότι από το 2007 ο κλάδος κατέγραψε μείωση εσόδων 54% και του EBITDA κατά 57%, που σημαίνει ότι η ύφεση ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας.
Αύξηση στα Data
Τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν το 2014 κατά 4,4%, αλλά δείχνουν στοιχεία σταθεροποίησης, δεδομένου ότι το 2013 κατέγραψε πτώση 17,2%. Είναι το αποτέλεσμα της ραγδαίας πτώσης των τιμολογίων τα οποία, σε αντίθεση με τη φορολογική επιβάρυνση, είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη. Τα έσοδα ανά χρήστη το 2014 για πρώτη φορά διαμορφώθηκαν στα 10 ευρώ τον μήνα.
Διαφορετική είναι η εικόνα των εσόδων από δεδομένα (Data revenues): παρουσίασαν ραγδαία εξέλιξη σε σχέση με το 2013 και την περασμένη χρονιά αντιπροσώπευαν το 10,1% των συνολικών εισπράξεων. Ο δείκτης δεδομένων προς λεπτά ομιλίας στην Ελλάδα έφτασε στο 0,63, έναντι 1,71 του ευρωπαϊκού μέσου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας