«Το νέο ασφαλιστικό θα ανταποκρίνεται απολύτως στις επιταγές του ΣτΕ, με απόλυτο σεβασμό στην έννομη τάξη και τους συνταξιούχους. Ο νέος νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος προσφυγών».
Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, αποσαφηνίζοντας έτσι ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει περιθώριο δημιουργίας μιας «νέας γενιάς» αναδρομικών.
Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Μηταράκη βρίσκεται σε σχετική αντίφαση με όσα δήλωνε το περασμένο Σάββατο (στα «Νέα») ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης:
«Αναδρομικά, εάν και εφόσον προκύψουν από αποφάσεις δικαστηρίων, θα καταβληθούν στο σύνολό τους και μέχρι το τελευταίο ευρώ. Πάντα σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις αντοχές της οικονομίας. Μετά τις κρίσιμες αποφάσεις του ΣτΕ, αναδρομικά προκύπτουν σίγουρα μετά τις 4/10/19, ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων, και στις κύριες και στις επικουρικές. Η καταβολή τους, δε, θα γίνει μετά την ψήφιση του νέου νόμου».
Το τι από τα δύο θα ισχύσει -αναδρομική ισχύς του νέου νόμου από 4/10 ή καταβολή αναδρομικών έστω και για τους λίγους μήνες μέχρι να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ- θα παραμείνει ασαφές μέχρι να βρουν κοινό κώδικα επικοινωνίας ο υπουργός και ο υφυπουργός ή μέχρι να καταρτιστεί το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό.
Πέραν αυτού, τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης όσο και ο κ. Μηταράκης δεν έχουν διευκρινίσει πώς θα χειριστούν τις υποχρεώσεις για αναδρομικά που προκύπτουν για το διάστημα πριν από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε δημοσιεύτηκαν οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και για τα αναδρομικά που έχουν προκύψει από την παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των μνημονιακών νόμων του 2012, των οποίων το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ.
Οπως γράψαμε και χθες στην «Εφ.Συν.», κατά πληροφορίες η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει στο απώτερο μέλλον την καταβολή των αναδρομικών, ενδεχομένως μέσω πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ η οποία θα αποφανθεί οριστικά αν και σε ποιο ύψος οφείλονται επιστροφές στους συνταξιούχους.
Ο Ν. Μηταράκης, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, καταλόγισε ολιγωρία στην προηγούμενη κυβέρνηση ως προς την ενοποίηση των ταμείων του ΕΦΚΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία για την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, των διοικητικών δομών, τη διασύνδεση των υπηρεσιών και για τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ, για τον οποίο όπως είπε δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία συγγραφής του.
Κατά τα λοιπά ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι υπάρχουν 1.056.000 εκκρεμή αιτήματα έκδοσης και επανυπολογισμού συντάξεων καθώς και ασφαλιστικών ερωτημάτων (σ.σ. διατηρώντας τη σύγχυση μεταξύ συντάξεων και «άλλων αιτημάτων»), ενώ επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με την επανεκκίνηση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» να εκδίδεται ψηφιακά και αυθημερόν το 1/3 των συντάξεων από το επόμενο έτος και το 90% από το καλοκαίρι του 2021.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας