Το μάτι στις μεγάλες πτωχευμένες επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους του ΕΦΚΑ φαίνεται ότι κλείνει η κυβέρνηση με μια αθώα -φαινομενικά- διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για το Αναπτυξιακό. Με την ίδια διάταξη ο υπουργός Εργασίας επιφυλάσσει στον εαυτό του το δικαίωμα με υπουργική απόφαση να ορίσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της, που περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο εξαίρεσης ορισμένων επιχειρήσεων!
Πρόκειται για το άρθρο 69, με το οποίο, εκτός από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, παρέχει τη δυνατότητα στο ΚΕΑΟ να απαγορεύει τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή των δηλώσεων (ΑΠΔ) σε εργοδότες που έχουν μεγάλες και μη ρυθμισμένες οφειλές και οι οποίες, ενώ υποβάλλουν κάθε μήνα τις Δηλώσεις, στην πραγματικότητα δεν καταβάλλουν τις εισφορές των εργαζομένων στο Ταμείο.
Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Οι ΑΠΔ των περιόδων της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και η καταχώρισή τους στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ γίνεται εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές…». Η διάταξη φαίνεται «αθώα», πιέζοντας τον εργοδότη σε περίπτωση οφειλών να εμφανιστεί στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να προσκομίσει στοιχεία της επιχείρησης, ελπίζοντας ότι θα προβεί παράλληλα σε εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών αλλά και θα υποστεί τον αντίστοιχο έλεγχο.
Ομως, στην πράξη, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας, «δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μην εμφανιστεί ποτέ στις υπηρεσίες και μάλιστα να αποφύγει τον επιτόπιο έλεγχο που όριζε η εγκύκλιος 18/2019 ΕΦΚΑ σε εφαρμογή του άρθρου 66 του ν. 4603/2019 (που είχε καταργήσει το άρθρο 17 του ν. 3846/2010)». Κι αυτό γιατί η εγκύκλιος του 2019 που σήμερα καταργεί η κυβέρνηση ανέφερε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την καταχώριση των ΑΠΔ είναι η διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης μέσω επιτόπιου ελέγχου, εφόσον απαιτείται και ο έλεγχος των προσκομισθέντων στοιχείων απασχόλησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις της εικονικής ασφάλισης ή κενών διαστημάτων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επανέρχεται καν η ρύθμιση του άρθρου 17 του ν.3846/2010 ο οποίος -μεταξύ άλλων- προέβλεπε την επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις για τις οποίες δεν είχαν υποβληθεί ΑΠΔ και επιπλέον ο εργοδότης υποχρεούτο να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους και με ποσό αντίστοιχο των χρημάτων που όφειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν κατέβαλε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας