ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
«Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας»
«Τρικυμία» προκάλεσαν στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους εργαζoμένους και τους φορείς του λιμανιού του Πειραιά οι δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην Κίνα, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην πώληση του ΟΛΠ και ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος από τις 27 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια παραλαβής-παράδοσης του ΥΝΑ, είχε ξεκαθαρίσει ότι «σταματά η πώληση των ΟΛΠ και ΟΛΘ» και ότι οι δύο οργανισμοί πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση έρχεται να δικαιώσει την καταγεγραμμένη άποψη όλων των φορέων του Πειραιά και της ναυτιλιακής κοινότητας που εναντιώθηκαν στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Το τοπίο γύρω από την πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας γίνεται ακόμα πιο θολό, καθώς σε συνέντευξή του στη «Real Νews» την Κυριακή ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Εντονος είναι πάντως ο προβληματισμός που επικρατεί από το Σάββατο στο λιμάνι και η ερώτηση «κάνει στροφή η κυβέρνηση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ;» ήταν το κύριο θέμα συζήτησης το Σαββατοκύριακο. Απαντήσεις, ωστόσο, πιθανότατα θα δοθούν σήμερα, καθώς ο Θοδ. Δρίτσας αναμένεται να συναντηθεί με τον Γ. Δραγασάκη· αλλά συνάντηση τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα επιδιώξουν και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα μετά τις νέες εξελίξεις.
Η νέα αυτή «αναταραχή» ξεκίνησε το Σάββατο, όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα ο Γ. Δραγασάκης, σε δηλώσεις του στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας «Νέα Κίνα» (Xinhua), φέρεται να είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και εντός λίγων εβδομάδων θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε «μια μικρή καθυστέρηση» στη διαδικασία, ως αποτέλεσμα «της αλλαγής της ελληνικής κυβέρνησης». Το βράδυ του Σαββάτου, σε tweet, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι πολιτικές προτεραιότητές μας επικεντρώνονται στο “πώς θα παραγάγουμε χρήματα”, “πώς θα αναπτύξουμε την οικονομία” και “πώς θα έχουμε λιγότερη ανεργία”», ενώ σε δεύτερη ανάρτησή του στο Τwitter αναπαρήγαγε τη συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.
Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, ο Θοδ. Δρίτσας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ανέφερε ότι «δημοσιεύματα δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μεταβολή της θέσης της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά». «Η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής. Ο,τι δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα (σ.σ. Σάββατο) αναφορικά με το θέμα αυτό θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα, μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Κίνα» τόνισε.
Παρέμβαση έκανε και το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή του κατέθεσε την «απορία» του και ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της. «Απορία προκαλούν σημερινά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, τα οποία επικαλούνται ξένο πρακτορείο ειδήσεων.
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις προγραμματικές θέσεις του όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν στη Βουλή κατά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ αλλά και όλων των λιμανιών, αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα», επισημαίνεται.
Αμεση ήταν και η αντίδραση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γ. Γεωργακόπουλο, θα ζητήσει συνάντηση τόσο με τον Θοδ. Δρίτσα όσο και με τον Γ. Δραγασάκη προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι θέσεις της κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε πως εφόσον αποπειραθούν να ιδιωτικοποιήσουν το λιμάνι θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις.
Να σημειώσουμε, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης που δημιουργείται θέμα με την πώληση του ΟΛΠ. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων τα οποία έλεγαν ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών τάσσονται υπέρ της συνέχισης της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και έκαναν λόγο για «ενδοκυβερνητική κόντρα ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας», το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι η θέση του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι θετική ως προς την υπάρχουσα σύμβαση με την Cosco και ότι ουδεμία αναφορά έγινε στο θέμα αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ.
Θέμα είχε προκύψει και στα τέλη Φεβρουαρίου, με αφορμή την επιστολή του Γ. Βαρουφάκη στους εταίρους, η οποία είχε προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας