Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo / Jose Luis Magana

Πρωτοφανής και κατόπιν εορτής ομολογία ΔΝΤ

Το ΔΝΤ ένα μήνα πριν από τη νέα του έκθεση για ελληνική οικονομία, προχωρά στην πρωτοφανή παραδοχή ότι η μεγάλη καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έσωσε τις τράπεζες της ευρωζώνης, που ήταν «φορτωμένες» με ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους τα οποία είχαν σχεδόν δυο χρόνια στη διάθεσή τους για να τα «ξεφορτωθούν».

Πρόκειται για μια ακόμα κρίση... φτηνής αυτοκριτικής, ακόμα πιο κυνικής σε σχέση με τις προηγούμενες, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων για μία ακόμη φορά τα λάθη του σε σχέση με την Ελλάδα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου σε μια αποτίμηση - αξιολόγηση της πορείας των προγραμμάτων που επέβαλε την περίοδο 2008-2017, παραδέχεται ότι την κρίσιμη διετία 2011-2012 και μέχρι το «κούρεμα» του χρέους μέσω PSI η χώρα μας αποπλήρωσε ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονταν ως επί το πλείστον στη δικαιοδοσία ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης υπονόμευσε τόσο τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όσο και την ίδια την αποτελεσματικότητα του «κουρέματος» του χρέους (PSI) που έγινε το 2012.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου, η συγκεκριμένη εξέλιξη οφειλόταν στους φόβους για μια συνολική διάχυση της κρίσης στην ευρωζώνη, κάτι που όμως τελικά δεν αποφεύχθηκε.

Η αυτοκριτική είναι ωστόσο δώρον άδωρον για τη χώρα μας, καθώς το Ταμείο απομακρύνεται από το... ταμείο και ο λογαριασμός των λαθών του συνεχίζει να βαραίνει τους Ελληνες πολίτες και οι πληγές, πρωτίστως της κοινωνίας, θα χρειαστούν πολύ χρόνο ακόμα για να επουλωθούν.

Το Ταμείο ομολογεί ότι πρέπει να αλλάξει τις μελλοντικές συνταγές σωτηρίας και επιχειρεί να αναμορφώσει τη διαδικασία σχεδιασμού προγραμμάτων, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν σε χώρες όπως η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχαν αστοχίες και παραλείψεις.

Επανειλημμένες αναφορές της έκθεσης για τη χώρα μας αποδεικνύουν αυτά που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε και βιώσαμε.

Ετσι γίνεται λόγος α) για τον εσφαλμένο τρόπο προσέγγισης σε αρχικό στάδιο του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους β) δυσανάλογη έμφαση που δόθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή και γ) υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη. Ζητήματα για τα οποία το ΔΝΤ επέδειξε πρωτοφανή εμμονή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρωτοφανής και κατόπιν εορτής ομολογία ΔΝΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας