Τοπικούς γεωπολιτικούς «σεισμούς» έχει αρχίσει να προκαλεί η επιχειρούμενη μετατόπιση της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας από τον κλειστό αμερικανο-ευρωπαϊκό άξονα προς μια πιο «ανεξάρτητη» πολιτική, που ωστόσο φαίνεται να προσεγγίζει όλο και στενότερα τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή.
Ηδη χθες ο Ελληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης έγινε για πρώτη φορά αποδέκτης «προειδοποιήσεων» εκ μέρους αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και εκπροσώπων ισχυρών λόμπι του ενεργειακού τομέα, που επιχείρησαν να νουθετήσουν την Ελλάδα για το επιζήμιο μιας ενδεχόμενης στροφής στην ενεργειακή πολιτική της.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση-μανιφέστο του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα, όπου ο υπουργός σήκωσε νέο μπαϊράκι κατά των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια, των διαπλεκόμενων συμφερόντων, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και του περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας των κρατών για τις ενεργειακές συμφωνίες με χώρες εκτός Ε.Ε.
Εκεί το ακροατήριο επιχειρηματιών, στελεχών πολυεθνικών και ξένων κυβερνήσεων άκουσαν τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να λέει μεταξύ άλλων πως:
● Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να παραμείνει ένα είδος εξαρτημένου τροϊκανού οικονομικού προτεκτοράτου, το οποίο θα συμπληρώνεται και από ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας.
● Δεν είναι εξαρτημένος ενεργειακός δορυφόρος καμιάς μεγάλης δύναμης και κανενός συνασπισμού χωρών.
● Θα επιδιώξει πολύπλευρες, πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες, διεθνείς ενεργειακές σχέσεις και διασυνδέσεις, χωρίς αγκυλώσεις και μονομέρειες, με όλες τις χώρες της περιοχής μας και της Ευρώπης, με την ευρεία γεωγραφική έννοια.
● Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών ή και αξόνων, στο όνομα της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας της Ε.Ε.
● Αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει εκ των προτέρων τις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών-μελών με τρίτες χώρες, γιατί έτσι υπονομεύεται η εθνική κυριαρχία και εκμηδενίζεται κάθε εθνική ευελιξία στην εφαρμογή ενεργειακών πολιτικών που θα υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και τις καλές σχέσεις στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.
Η αντίδραση των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν άμεση και εκφράστηκε σε διπλωματικούς τόνους αμέσως μετά την ομιλία του Π. Λαφαζάνη.
Η αναπληρωτής γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, «συμβούλεψε» την Ελλάδα «να μην αποσπάται δίνοντας έμφαση σε έργα που απέχουν χρόνια για να υλοποιηθούν» όπως ο ρωσικών συμφερόντων αγωγός Turkish Stream, που μετά από συμφωνία με την Τουρκία διαδέχτηκε τον South Stream.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός λομπίστας Μάθιου Μπράιζα, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα την ενέργεια και νυν διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αμυντικών Σπουδών, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Ακουσα τον υπουργό Ενέργειας να επισημαίνει την ανάγκη για πολυκατευθυντικότητα στην ενεργειακή πολιτική και οι μεγάλες δυνάμεις να μην εκμεταλλεύονται τις μικρές. Δεν έχουμε αντίρρηση. Αν αυτοί είναι οι στόχοι της Ελλάδας, το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι ένα βήμα πίσω στον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και να επιστρέψετε στο μονοπώλιο που έφτασε στο σημείο η Ελλάδα να πληρώνει το φυσικό αέριο ακριβότερα από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας