Υπάρχει πρόοδος, αλλά... Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συνεπώς, αναβάλλεται για τον Απρίλιο η εκταμίευση προς την Ελλάδα του ποσού του 1 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο αντιστοιχεί με τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από την αγορά ελληνικών μετοχών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών.
Με άλλα λόγια, ένα ποσό που ανήκει δικαιωματικά στην Ελλάδα και οι εταίροι-δανειστές αποφάσισαν το 2018 να επιστραφεί στη χώρα στο πλαίσιο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Η συζήτηση για το ελληνικό θέμα κατά τη χθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης εξελίχθηκε χωρίς εκπλήξεις. Η Γερμανία, είτε ο υπουργός Οκονομικών της λέγεται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είτε Ολαφ Σολτς, ακολουθεί την ίδια τακτική απέναντι στην «αποικία» Ελλάδα: άσκηση έντονης πίεσης σε βαθμό εκβιασμού, για να μην πάρει και πολύ αέρα η Αθήνα και φυσικά να ικανοποιηθούν τα γερμανικά συμφέροντα.
Δίπλα της, η Ολλανδία που ζήτησε και αυτή να μη ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, παίζοντας τον ρόλο του υπασπιστή του Βερολίνου, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη. Ενα από αυτά είναι να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια η Γερμανία, παρά τις χλομές αντιδράσεις της Γαλλίας, στις φορολογικές «διευκολύνσεις» που παρέχει η Χάγη στις πολυεθνικές.
Οι υπουργοί των άλλων χωρών ήταν-λίγο πολύ αδιάφοροι για την επιστροφή 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αλλωστε, ποιος τολμάει να εκφράσει αντίθετη άποψη από αυτήν του Βερολίνου; Ολοι έβαλαν την ουρά στα σκέλια.
Η απόφαση για την αναβολή είχε ληφθεί από πριν... Απόδειξη, ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο Λετονός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχαν προαναγγείλει ότι το όλο θέμα πάει στην άτυπη σύνοδο της 5ης Απριλίου. Το ίδιο και ο Πορτογάλος πρόεδρος των «19» Μάριο Σεντένο...
Εκκρεμότητες
Ο λαλίστατος Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η βασική εκκρεμότητα που απομένει ακόμη είναι το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Προσθέτοντας πως στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες ώστε να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων μέχρι τη σύνοδο της 5ης Απριλίου.
Ο Β. Ντομπρόβσκις παρατήρησε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία που θα επιτρέψει μια θετική απόφαση για την εκταμίευση.
Τόσο ο Γάλλος Επίτροπος όσο και ο Λετονός αντιπρόεδρος αναφέρθηκαν στην έκθεση προόδου που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, από την οποία προκύπτει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς και πως το βασικό ανοικτό ζήτημα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει «πολλή δουλειά» και χαρακτήρισε «εξαιρετικό νέο» την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, εκτιμώντας ότι υπάρχει «θετικό κλίμα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Ολοι, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για το νέο πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα, αλλά δεν αρκεί για να δοθεί το «πράσινο φως» στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
Η Αθήνα πρέπει να ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τις γερμανο-ολλανδικές απαιτήσεις. Η διάρκεια του νέου νόμου πρέπει να είναι περιορισμένη (ένα έτος) και κυρίως πρέπει να καταργηθούν ορισμένες ρυθμίσεις, που θεωρούνται από τους θεσμούς «παράθυρα» για τους συστηματικούς κακοπληρωτές.
Επιπλέον, μπορεί το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη να είναι η βασική εκκρεμότητα που μετράει περισσότερο για την απόφαση να επιστραφεί το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά, σύμφωνα με την έκθεση των θεσμών, που φυσικά λειτουργούν κάτω από τις εντολές του Βερολίνου, υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες, όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, η καθυστέρηση στη στελέχωση της Δημόσιας Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η καθυστέρηση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας, και η πώληση των δυο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ενδιαφέρει πολύ κόσμο. Μην ξεχνάμε: «Υπάρχουν κανόνες στην Ε.Ε. που ισχύουν για όλους...»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας