Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να λάβει εγκαίρως τη γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να μη βρεθεί απολογούμενη στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας.
Εφόσον τα κυβερνητικά σχέδια δεν υλοποιηθούν, τότε η σύνοδος της 11ης Μαρτίου δεν θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 970 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο σενάριο φαίνεται να κερδίζει έδαφος με αποτέλεσμα η απόφαση για την εκταμίευση να δοθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Ενδεχόμενο που έχουν ήδη αφήσει ανοιχτό αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες θεωρούν ωστόσο ότι δεν θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο αρνητικό σήμα για τις αγορές.
Σε ό,τι αφορά την ΤτΕ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταθέσει προσχέδιο αποτίμησης των επιπτώσεων του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στους ισολογισμούς των τραπεζών. Σύμφωνα με πηγές, η ΤτΕ αναμένει συμπληρωματικά στοιχεία και χρειάζεται 2-3 ημέρες για να καταλήξει στο δικό της πρώτο ασφαλές συμπέρασμα, το οποίο θα αποστείλει προς έγκριση στην ΕΚΤ.
Χθες πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ σύσκεψη για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην οποία μετείχαν από πλευράς κεντρικής τράπεζας οι Ηλ. Πλασκοβίτης, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, Σπ. Παντελιάς, διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και Σίσσυ Παπαγιαννίδου, διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.
Στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκε κατά πόσο μπορεί το θεσμικό πλαίσιο να εξυγιάνει τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, κυρίως της στεγαστικής πίστης, αν θα επιβαρύνει τις τράπεζες και κατά πόσο θα επηρεάσει τους ήδη προγραμματισμένους σχεδιασμούς πώλησης και τιτλοποίησης δανείων.
Οι τραπεζίτες έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία win-win, παρά το γεγονός ότι η αποτίμηση κόστους–οφέλους δεν μπορεί στην παρούσα φάση να είναι απόλυτα ακριβής.
Ωστόσο θεωρούν ότι η ενεργητική διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας είναι σαφώς πιο αποτελεσματική πρακτική από την παθητική προστασία που προσέφερε ο νόμος Κατσέλη.
Τα κριτήρια της α΄ κατοικίας
Σε ό,τι αφορά τις… εκκρεμότητες, η αυστηροποίηση των περιουσιακών κριτηρίων -όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» τα «κόβει» σχεδόν στο μισό σε σχέση με το αρχικό σχέδιο- έχει «κλειδώσει». Ετσι, οι καταθέσεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25%-30% της οφειλής και η ακίνητη περιουσία εκτός της προστατευόμενης κατοικίας θα κατέλθει στο επίπεδο της οφειλής, δηλαδή μέχρι 130.000 ευρώ.
Οι θεσμοί εξάλλου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζήτησαν διευκρινίσεις για τον χειρισμό των εκκρεμοτήτων του νόμου Κατσέλη και κυρίως για εκείνους που δεν έχουν πάρει δικάσιμο.
Τέλος, βασικό ζητούμενο είναι ο τρόπος ενοποίησης του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας με το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο για την πτώχευση των ιδιωτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας