Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.
Το κουαρτέτο των πιστωτών βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.), ενώ σήμερα το πρωί θα δουν τους κοινωνικούς εταίρους.
Κεντρικό θέμα στη συνάντηση που θα έχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών με τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων θα είναι αναμφίβολα τα θέματα της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που είχαν χθες με τους εκπροσώπους των κομμάτων οι επικεφαλής των δανειστών έδειξαν ενοχλημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μολονότι πρόκειται για διάταξη «ταφόπλακα» για τα κατώτατα ημερομίσθια που συνέθλιψαν οι μυλόπετρες του μνημονίου.
Μάλιστα τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πλήρως ενημερωμένα για το περιεχόμενο του πορίσματος της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις από 5% έως 10% στον κατώτατο μισθό.
Αφού επανέλαβαν την επίσημη θέση της Κομισιόν για μια «λελογισμένη αύξηση», άφησαν ωστόσο να διαφανεί ότι θα συμφωνούσαν σε ένα ποσοστό αναπροσαρμογής των κατώτατων ημερομισθίων που δεν θα ξεπερνούσε το 7-7,5%, θεωρώντας υπερβολικό το 10%.
Το θέμα πάντως θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει σήμερα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με τους θεσμούς και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό προς το τέλος του μήνα.
Εκτός από τον υποκατώτατο μισθό και τα εσωτερικά ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί στους ιδιώτες, ανήσυχοι έδειξαν οι δανειστές και για τις δικαστικές αποφάσεις.
Το σχόλιο που έκαναν ήταν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα με εξαιρετικά σημαντικό κόστος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και ειδικότερα στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Ολες αυτές οι ανησυχίες θα αποτυπωθούν και στις εκθέσεις που θα παρουσιάσουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ.
Τα κέρδη των ομολόγων
Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πιέσουν περαιτέρω την κυβέρνηση και παρά τα όσα λένε, ότι η Αθήνα έχει ξεκινήσει να ξηλώνει το μνημονιακό «πουλόβερ», θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών ύψους 750 εκατ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Γεγονός που θα συμβάλει στο να τονωθούν οι σχέσεις της χώρας με τις αγορές και να «πέσουν» οι σημερινές υψηλές αποδόσεις.
Η εναρκτήρια συνάντηση με τους δανειστές έχει οριστεί για τις 5 σήμερα το απόγευμα, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Eurogroup, και μία ώρα μετά, στις 6, η συζήτηση θα μπει κατευθείαν στο μείζον θέμα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης: το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τo σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη δημιουργία σχήματος (Asset Protection Scheme) που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή τους στην κανονικότητα.
Ειδικότερα, θα συζητηθούν η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου «Εστία» που προβλέπει την επιδότηση, υπό προϋποθέσεις, της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος και το όριο προστασίας της α’ κατοικίας που σήμερα φτάνει τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας