Μήνυμα στην Αθήνα να μην το παρακάνει με τα κοινωνικά μέτρα έστειλε στην κυβέρνηση ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προηγουμένως έπλεξε το «εγκώμιο» της Ελλάδας που κατάφερε να κόψει τις βαριές αλυσίδες των μνημονίων και να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Eurogoup της 3ης Δεκεμβρίου του 2018 να μην περικοπούν οι συντάξεις σε ένα εκατομμύριο παλιούς ασφαλισμένους.
«Ούτε δίκαιες ήταν ούτε αναγκαίες (οι περικοπές)» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, για να προσθέσει ότι «το πλεόνασμα άνω του 3,5% μας επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές».
Αναφερόμενος στην επικείμενη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ο Γάλλος επίτροπος τη χαρακτήρισε σημαντική, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται το «κλειδί» για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, τη στιγμή που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στοχεύει στην άντληση έως και 7 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων φέτος.
Tα «κόκκινα» δάνεια
«Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός» είπε ο κ. Μοσκοβισί, στον οποίο υπ’ αριθμ. ένα θέμα είναι τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένας από τους λόγους που κρατούν τους επενδυτές μακριά από τα ελληνικά ομόλογα, που σε άλλη χρονική στιγμή οι τοποθετήσεις τους θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την ελληνική οικονομία.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση τα νέα όρια, που τελούν ακόμη υπό διαπραγμάτευση, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική πλευρά.
Οι συναντήσεις ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα με την άφιξη των τεσσάρων επικεφαλής των δανειστών στην πρωτεύουσα.
Το «κουαρτέτο» αναμένεται να δώσει έμφαση στις αλλαγές που εκκρεμούν για το Δημόσιο (στελέχωση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τοποθετήσεις γενικών γραμματέων), στις αποκρατικοποιήσεις-κλειδιά αλλά και στην πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Ειδικά ως προς το τελευταίο ζήτημα, τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα του Γενικού Λογιστηρίου μόνο ανησυχία προκαλούν. Μολονότι δείχνουν μείωση των οφειλών τον Νοέμβριο του 2018, αυτή είναι οριακή.
Το «κοντέρ» έπρεπε να έχει ήδη μηδενιστεί λόγω των χρημάτων-δανείων που έλαβε η Αθήνα από τον ESM για να αποπληρώσει τα εσωτερικά της χρέη.
Στόχος των θεσμών είναι να μπει οριστική τελεία σε αυτό το θέμα, έτσι ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μετά η Ελλάδα να έχει λιγότερα βαρίδια στην πλάτη της και οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022 να γίνουν πιο βατοί.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, είναι «δημοσιονομικά χρήσιμο» και ένα «καλό σήμα προόδου» να υπάρξει θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς, ώστε τον Μάρτιο να καταστεί εφικτή η αποδέσμευση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (SMP’s - ANFA’s) ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Η επιστροφή των παραπάνω χρημάτων και η άρση του επιτοκιακού πέναλτι που είχε επιβληθεί στο δάνειο του δεύτερου Μνημονίου, με ετήσιο κόστος περί τα 220 εκατ. ευρώ, είναι μέσα στο πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα ποσά από το επιτοκιακό πέναλτι και τα ANFA’s θα κατευθυνθούν προς την αποπληρωμή του ακριβότερου χρέους.
Για τον κατώτατο μισθό ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».
Για το ίδιο θέμα η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η «Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Υποστηρίζει όμως ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ανεργία. Ενημέρωσα για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5%-10%, την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη».
Eκκρεμείς συντάξεις
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, από το 1995, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%. Η Εφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε ακόμα στις εκκρεμείς συντάξεις και τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Οπως είπε, για τις εκκρεμείς συντάξεις είμαστε κάτω από 40.000 για τις κύριες, κάτω από 40.000 για τις επικουρικές και κάτω από 16.000 για τα εφάπαξ. Υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.
Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της νέα ρύθμισης, η οποία θα είναι διαφορετική από αυτή που θα θεσπιστεί για την Εφορία, η υπουργός είπε ότι θα αφορά τους πάντες.
Θα μπορούν να ενταχθούν σε δόσεις και χρέη που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη διάρκεια του 2017, χωρίς επανυπολογισμό.
Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση, αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις τονίζοντας μεταξύ άλλων: Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι Πρέσπες θα περάσουν και η χώρα θα βγει στις αγορές όταν το αποφασίσει ο Τσακαλώτος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας