Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 18 ωρών oι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Eurogroup, Λούις Ρέγο.
Σε συνέντευξη Τύπου πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι προηγήθηκαν από ολονύκτιες «σκληρές και έντονες» διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι στόχος ήταν οι υπουργοί να καταλήξουν σε μία έκθεση που θα παραδώσουν στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των προληπτικών εργαλείων του, ότι η στήριξη από τον ESM θα είναι η «έσχατη λύση» κι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το κατάλληλο επίπεδο προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο.
Επίσης, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ESM και της Επιτροπής, η οποία βελτιώνει τη μεταξύ τους συνεργασία, τόσο εντός, όσο και εκτός προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας.
Σύμρ Σεντένο ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για το δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών, κάτι το οποίο, είπε, αποτελεί σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της τραπεζικής ενοποίησης. Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το δίχτυ ασφαλείας (backstop) θα εισαχθεί νωρίτερα από τo 2024 που είχε προβλεφθεί αρχικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί επαρκής πρόοδος μείωσης των κινδύνων έως το 2020.
Προϋπολογισμός ευρωζώνης
Σχετικά με τη γαλλογερμανική πρόταση για προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι θα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πως οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του εργαλείου που θα ενισχύσει την συνοχή και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός, Μπρούνο Λεμέρ, είχε δηλώσει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν είναι τόσο προχωρημένες. «Υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη συναίνεση για την ανάγκη (να υπάρξει) προϋπολογισμός της ευρωζώνης. Κάναμε μια πολύ σαφή πρόταση μαζί με τον κ. Σολτς (...), όμως ασφαλώς, είμαστε ανοιχτοί σε μια πιο διεξοδική συζήτηση για την εφαρμογή της», είχε προσθέσει.
Η Ολλανδία ήταν ανάμεσα στις χώρες που εκφράζουν τις εντονότερες επιφυλάξεις για τον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, και δεν ήταν η μόνη: πολλές άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης μοιράστηκαν τις ανησυχίες της, ειδικά για τον «σταθεροποιητικό» ρόλο του.
Όσον αφορά το ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων (ΕDIS), είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά πριν αποφασιστεί ένας οδικός χάρτης για πολιτικές διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας «υψηλού επιπέδου», με την εντολή να εργαστεί στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και να καταθέσει τα αποτελέσματά της ως τον Ιούνιο του 2019.
Ιταλικός προϋπολογισμός
Όπως αναμενόταν, η Ιταλία βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, λόγω της σύγκρουσης για τον προϋπολογισμός της.
Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Κομισιόν αναμένει συγκεκριμένες και «αξιόπιστες» κινήσεις από την Ιταλία, προκειμένου να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019, που τώρα παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις είπε πως οι συνομιλίες με τη Ρώμη προχωρούν με εντατικό ρυθμό, αλλά τόνισε ότι «χρειαζόμαστε δεσμεύσεις που πρέπει να είναι αξιόπιστες».
Επεσήμανε ότι η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στις δημοσιονομικές πολιτικές που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να διασφαλίσει ότι είναι συμβατές με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
«Δεν αμφισβητούμε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η επιλογή είναι της ιταλικής κυβέρνησης, διότι εναπόκειται στην ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις δικές της επιλογές πολιτικής» ανέφερε.
Πριν αρχίσει η συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Μπρουνό Λεμέρ και ο Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, είχαν δηλώσει αισιόδοξοι για τις πιθανότητες επίτευξης προόδου. «Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλες προόδους», είπε ο Σολτς.
Χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έκριναν σκόπιμο να δώσουν στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για να πουν ότι «υποστηρίζουν τον διάλογο ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ η Κομισιόν χαιρέτισε την «αλλαγή του τόνου» της κυβερνητικής συμμαχίας στην Ιταλία όσον αφορά τον προϋπολογισμό της για το 2019, αλλά πρόσθεσε πως αναμένει πάντα η Ρώμη να κάνει ακόμα πιο «σημαντική» προσπάθεια για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας