Με κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμού για την πληρωμή των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων) σε έντοκο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα προγράμματα επιδότησης των αγροτών θα χρησιμοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Η κυβέρνηση οδηγείται σε αυτή την απόφαση στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διασφαλίσει ρευστότητα από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο η πρακτική αυτή να υιοθετηθεί και για άλλους κρατικούς φορείς.
Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε περίπτωση που ο φορέας χρειαστεί τα ταμειακά διαθέσιμα, μπορεί να λάβει όλο ή μέρος του ποσού από την Τράπεζα της Ελλάδος άμεσα και χωρίς καθυστέρηση εντός δύο εργάσιμων ημερών.
«Μόνο οφέλη έχει η αλλαγή στη διαχείριση των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καθησυχάζοντας τους αγρότες ότι η αλλαγή που αποφάσισε η κυβέρνηση «δεν έχει και δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια στη διαδικασία και στους χρόνους πληρωμής των κάθε είδους ενισχύσεων». Σημειώνει δε ότι «οι κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις των δικαιούχων παραγωγών είναι διασφαλισμένες και οι πληρωμές θα εξελιχθούν απρόσκοπτα, ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα πληρωμών για όλες τις εκκρεμότητες.
Επανεξέταση της απόφασης ζητά η ΠΑΓΕΣΕΣ
Σαν κακό ξεκίνημα εκλαμβάνει την ενέργεια αυτή η πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. «Η κίνηση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων διαφόρων προγραμμάτων στους Έλληνες αγρότες και στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης», προειδοποιεί.
Αντιδράσεις από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Σεβαστουπόλεως, με βουλευτές να επισημαίνουν τις συνέπειες αυτής της ενέργειας για τον αγροτικό κόσμο. Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου και ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας προειδοποιούν ότι αναμένεται να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη «ρευστότητα» του αγροτικού κόσμου, καθώς πληθώρα πληρωμών προς τους αγρότες (συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, εξισωτική αποζημίωση, ΦΠΑ, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.) έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής.
Τη σκυτάλη πήρε το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωράει σε απαράδεκτες ενέργειες και κινήσεις πανικού, «επιχειρώντας να βάλει χέρι στα διαθέσιμα των οργανισμών που αφορούν αγρότες, ασφαλισμένους και ανέργους, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους».
Με αφορμή τα ανωτέρω, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και Ιωάννης Δριβελέγκας απηύθηναν ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παναγιώτη Σκουρλέτη για το αν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και την τυχόν διάθεση αυτών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. «Μετά την κοινή υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των διαθέσιμων από επιδοτήσεις και ενισχύσεις αγροτών στην Τράπεζα της Ελλάδος, έρχεται η σειρά των επιδομάτων ανέργων», υπογραμμίζουν οι βουλευτές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας