Τονωτική ένεση στο ΑΕΠ με 1,35 δισ. ευρώ τον χρόνο για την περίοδο 2018-2022 θα αποτελέσουν η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από το 24% στο 13%.
Είναι η κοινή πρόταση των φορέων των κατασκευών στην Ελλάδα, καθώς ήδη υπάρχουν τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης στην οικοδομική δραστηριότητα και στις πωλήσεις ακινήτων.
Η υπερφορολόγηση της περιουσίας κατά την περίοδο 2007-2017 έφερε μείωση κατά 25 δισ. ευρώ των επενδύσεων στην οικοδομή και απώλεια 250 χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Υπολογίζεται ότι από κάθε ευρώ που επενδύεται στις κατασκευές τα 40 λεπτά καταλήγουν στα δημόσια ταμεία, ενώ για κάθε θέση εργασίας στον πυρήνα του οικοδομικού τομέα δημιουργούνται άλλες δύο στο σύνολο της οικονομίας.
Η επιβάρυνση της περιουσίας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 8,5% των φορολογικών εσόδων, όταν ο μέσος όρος είναι 8% με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Οι μεγάλοι φόροι οδήγησαν σε καθίζηση τις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι οποίες την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά 90%, παρά τη συμπίεση των τιμών που έφτασε το 41% -η δεύτερη μεγαλύτερη βουτιά στην Ευρώπη. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στην κατασκευή νέων κτιρίων.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 στο σύνολο της χώρας εκδόθηκαν μόνον 14 χιλιάδες οικοδομικές άδειες, έναντι 79 χιλιάδων το 2007.
Η οικοδομή έπαψε να αποτελεί αποδοτική επένδυση, καθώς οι τιμές των βασικών οικοδομικών υλικών έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ τα ενοίκια στις κατοικίες μειώθηκαν κατά 20% και στους επαγγελματικούς χώρους κατά 31%.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΙΟΒΕ για την οικοδομή, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του, Νίκος Βέττας, στην ημερίδα με θέμα τη φορολογία των ακινήτων και το μέλλον των κατασκευών στην Ελλάδα, με συνδιοργανωτές έξι φορείς που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα (ΣΕΠΑΚ, ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ, ΕΙΑ, ΕΕΑ και ΣΠΜΕ).
Οι συνολικές επενδύσεις στην κατασκευή το 2007 ήταν 33,6 δισ. ευρώ και την περασμένη χρονιά μειώθηκαν στα 9 δισ., παρουσιάζοντας πτώση που φτάνει στο 25%!
Πριν από μια δεκαετία συμμετείχαν στο 10,8% του ΑΕΠ, αλλά την περασμένη χρονιά περιορίστηκαν στο 0,6%, επιταχύνοντας την πτώση του.
Η βασική αιτία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι ο μεγάλος αριθμός φόρων και τελών που ισχύουν στην Ελλάδα για την ακίνητη περιουσία.
Για την απόκτηση ή μεταβίβαση ακινήτου επιβάλλονται έξι φόροι, για την κατοχή τρεις και για την εκμετάλλευση άλλοι τρεις! Ο ΕΝΦΙΑ, που θεσμοθετήθηκε το 2011, έδωσε τη χαριστική βολή στην ιδιοκτησία, καθώς τα έσοδα από αυτήν την πηγή το 2016 έφτασαν τα 5,7 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 3,2% του ΑΕΠ, έναντι 1,9% το 2004.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη με βάση τη φορολόγηση της περιουσίας, μετά τη Γαλλία, τη Βρετανία και το Βέλγιο, ενώ ανεβαίνει στην τρίτη με βάση τους επαναλαμβανόμενους φόρους.
Η αντίστροφη πορεία καταγράφεται στα... έσοδα, καθώς το 2007 τα δημόσια ταμεία είχαν εισπράξει 75,9 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και το 2017 μόλις έφτασαν τα 14,3 εκατ. ευρώ.
Τα φορολογικά έσοδα από μεταβιβάσεις από 1,041 δισ. μειώθηκαν στα 213 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ ήταν ακόμη χειρότερα τη διετία 2014-2015 που ήταν γύρω στα 140 εκατ. ευρώ!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας