Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ | Reuters

«Στις 16 Φεβρουαρίου η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εντείνει τις πιέσεις στην Αθήνα. Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος διάσωσης μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά.

Ωστόσο, η παράταση, ακόμα και προσωρινή, θα σημαίνει ότι η Αθήνα συμφωνεί με τους όρους, στους οποίους αντιδρά σθεναρά αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο ελιγμών ούτε για την Αθήνα ούτε για την υπόλοιπη ευρωζώνη. 

«Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της και πώς θέλει να προχωρήσουμε το τρέχον πρόγραμμα», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι το Eurogroup της 16ης Φεβρουάριου θα είναι η τελευταία ευκαρία για την Ελλάδα να ζητήσει την παράταση: αφενός διότι σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης απαιτείται η έγκριση των κοινοβουλίων και αφετέρου επειδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF -το οποίο έχει την ευθύνη του δανεισμού της Αθήνας- θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες.

«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup, το είχαμε λάβει υπόψη μας αυτό. Τα χρονικά περιθώρια θα είναι πολύ στενά, εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση μέχρι τότε. Φυσικά, απαιτείται να υπάρξει συμφωνία για τους όρους που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα: και αυτός είναι κανόνας μας».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε πως δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου (στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα), αφού το θέμα χρειάζεται χρόνο για επιλυθεί. 

«Πολλά εξαρτώνται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν είναι συνετή στον προϋπολογισμό και εάν πάρει τα σωστά μέτρα, είμαι σίγουρος ότι οι αγορές, οι νομισματικές αρχές και οι πολιτικοί θα τους εμπιστευτούν». 

Ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχθηκε επίσης, ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο, είχαν επιζήμιες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, αν και οικονομικά -όπως είπε- απέδωσαν καρπούς, επειδή η χώρα επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε πρωτογενή πλεονάσματα. 

«Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες»

Oι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ελλάδας για βραχυπρόθεσμη οικονομική συμφωνία όσο βρίσκονται σε εξέλιξη η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της στήριξης της χώρας,  δήλωσε νωρίτερα,  ο πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Εμείς δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες», είπε ο Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους στη Χάγη, όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Ελλάδας. 

Συμπλήρωσε ότι στις 11 Φεβρουαρίου, στο έκτακτο Eurogroup, θα γίνει «το πρώτο βήμα για το πώς θα προχωρήσουν όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Υποθέτω ότι είναι πολλές οι διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν», υποστήριξε.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που εννοούσε ο Ολλανδός υπουργός ήταν πως πρέπει πρώτα να συζητηθεί το πρόγραμμα που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και μετά να εξεταστεί οποιαδήποτε συμφωνία-γέφυρα.

Σημειώνεται ότι η 11η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα όπου τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ την επομένη είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου και εκεί αναμένεται να γίνει αναφορά στην Ελλάδα. 

«Άγνωστη» η συμφωνία-γέφυρα στη Γερμανία

«Εντελώς ανοιχτό» παραμένει το τι θα συμβεί μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

«Μέχρι τώρα είναι ασαφής ποια είναι η ακριβής θέση της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, πρόσθεσε ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και διευκρίνισε ότι μια χρηματοδότηση-γέφυρα τού είναι άγνωστη.

Προειδοποίησε, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να μην ακυρώσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τους προκατόχους της. «Αν είναι έτσι, ότι ήδη υπάρχοντα στοιχεία ακυρώνονται, αυτό δεν θα ήταν καλό σημάδι» σημείωσε.

Κυβέρνηση: Στόχος η συμφωνία σε πρόγραμμα-γέφυρα  

Ωστόσο, κύκλοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως πρώτος στόχος είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα και στη συνέχεια να κατατεθούν οι οριστικές προτάσεις της Αθήνας.

Όπως επισημαίνουν, η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η Αθήνα θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς. Κεντρική θέση στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα-γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος-πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA), θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Στις 16 Φεβρουαρίου η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας