Στις Βρυξέλλες κυριαρχεί κλίμα αισιοδοξίας ότι η σημερινή σύνοδος της ευρωζώνης θα καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, παρά τις τελευταίες αψιμαχίες μεταξύ της κυβέρνησης και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι αλαζονικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και η έντονη αντίδραση των Αθηνών που δηλητηρίασαν κάπως το κλίμα αισιοδοξίας αποδίδονται περισσότερο σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και από τις δύο πλευρές...
Η επεξεργασία του προσχεδίου της συμφωνίας έχει αρχίσει από προχθές και η τελική πινελιά θα δοθεί σήμερα το πρωί στο Μεγάλο Δουκάτο από την Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης, για να βρεθεί στη συνέχεια υπό συζήτηση στο τραπέζι των 19. Αν και ορισμένες πτυχές της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη πάρει την οριστική τους μορφή, αναμένονται τα εξής:
-Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί, χωρίς όμως εκταμίευση χρημάτων, μέχρι να αποσαφηνιστούν από τους Ευρωπαίους εταίρους, δηλαδή τη Γερμανία, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους...
-Οι υπουργοί θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, η οποία ενδεχομένως θα υπερβεί το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ μετά τη θετική εισήγηση των θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ψήφιση 140 προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική Βουλή.
Βέβαια, τα χρήματα της δόσης θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο για την αποπληρωμή άλλων δανείων και συνεπώς θα επιστρέψουν στις τσέπες των εταίρων-δανειστών, αλλά αυτό αποτελεί άλλη ιστορία...
-Δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Συζήτηση μπορεί να γίνει, αλλά δεν θα ξεφύγει από τη γενικολογία. Δεν το επιτρέπει ο Β. Σόιμπλε. Ολα αφήνονται για μετά το καλοκαίρι του 2018, «εάν χρειαστεί». Μια προϋπόθεση που δεν αρέσει στην Αθήνα, αλλά την απαιτεί το Βερολίνο.
Επιμήκυνση αποπληρωμής
Αυτά είναι λίγο-πολύ τα δεδομένα, ενώ αναμένεται επίσης ένας λεπτομερής προσδιορισμός της περιόδου επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων και μια αναφορά για τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Η άγνωστη πτυχή είναι η πολιτική διατύπωση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά για την εγγύηση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους από τους εταίρους-δανειστές.
Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην εν λόγω διατύπωση, ελπίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί ως «παράθυρο» για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Η Αθήνα θα είναι ικανοποιημένη εάν παραμείνει ζωντανή η προσδοκία ακόμη και μετά τις γερμανικές εκλογές...
Το γαλλικό σχέδιο για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη θα βρεθεί στο τραπέζι, αλλά μόνο γενικόλογα ενδέχεται να γίνει αποδεκτό από τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως και να το κάνουμε, έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα, έχοντας όχι μόνο την υποστήριξη των συμμάχων του (Ολλανδία, Αυστρία), αλλά και του πιστού υπηρετικού προσωπικού του στην ευρωζώνη (Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κλάους Ρέγκλινγκ, Τόμας Φίσερ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας