Αποφασισμένη να οδηγήσει για ακόμη μια φορά στα άκρα τη διαπραγμάτευση φαίνεται πως είναι η Γερμανία, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο Έλληνας αξιωματούχος σημειώνει ότι το Βερολίνο δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου, επιρρίπτει ευθύνες στον Β. Σόιμπλε και τονίζει ότι η πιθανότητα λύσης στο Eurogroup είναι μακριά.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος κλήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις στις συζητήσεις και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο δικές του πληροφορίες, επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Η ελληνική αποστολή προσέρχεται στην αυριανή συνεδρίαση με σαφή θέσω πως μια βελτιωμένη πρόταση για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη (γαλλική πρόταση) θα μπορούσε να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των θεσμών. Ωστόσο, η Αθήνα, όπως διεμήνυσε και ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό υπουργικό, εφόσον δεν επιτευχθεί λύση θα μεταφέρει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, όπου θα ζητηθεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Άρθρο Τσίπρα για χρέος και ανάπτυξη
Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του επί του θέματος, ο πρωθυπουργός με άρθρο του στις εφημερίδες Le Monde και Die Welt πραγματοποιεί μια ανάλυση για τη ρύθμιση του χρέους, ζητώντας, παράλληλα, από τους δανειστές να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδοι έχουν υπογράψει, αλλά να σεβαστούν και την Ελλάδα.
Αισιοδοξούν οι θεσμοί
Από την πλευρά των θεσμών εκφράζεται αισιοδοξία για συμφωνία, αλλά τα χαρτιά παραμένουν κλειστά. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χθες, μίλησε για θετική κατάληξη την Πέμπτη, αλλά δεν αναφέρθηκε περαιτέρω στο εάν θα υπάρξει γεφύρωση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν απέφυγε, πάντως, και το μπρα ντε φερ με την ελληνική κυβέρνηση.
Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επισημαίνει ότι μετά την εκταμίευση της δόσης η Ελλάδα θα γίνει ξανά «φυσιολογικό μέλος της Ευρωζώνης»
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης έκανε λόγο για «θετικό αποτέλεσμα» στο Eurogroup προσθέτοντας ότι η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών-συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Η συγκεκριμένη «έκθεση συμμόρφωσης» θα συνοδεύεται, κατά τον ίδιο, από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Το «πακέτο» αυτό μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα κυμανθεί από 7 δισ. ευρώ έως 11 δισ. ευρώ.
Ειδικά για το χρέος, ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως στόχος είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η συμφωνία του Μαΐου 2016, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018 μετά το τέλος του προγράμματος.
Τι συζητά η Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως εάν προταθεί μια συμφωνία σαν εκείνη του Μαΐου δεν θα την αποδεχθεί και το ζήτημα θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας του Ιουνίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε, χθες, την γαλλική πρόταση λελογισμένη και δίκαιη» και όλα δείχνουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει στη συνεδρίαση με αυτή ως πυξίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα συζητά μια πρόταση για αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος θα συνδέει τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος με την ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να γεφυρώσει και τις διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς.
Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα αναγκαία μέτρα για το χρέος όπως: η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια, η επέκταση των ωριμάνσεων και η επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Παράλληλα, ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει αποδεκτός ο γαλλικός μηχανισμός, αλλά η οριστικοποίησή του θα επέλθει αργότερα θα μπορούσε να ικανοποιήσει τόσο τη Γερμανία όσο και την Ελλάδα (Αναλυτικό ρεπορτάζ στη σημερινή έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών»).
Εάν προωθηθεί μια συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνεται αποδεκτός ο γαλλικός μηχανισμός, αλλά ο τελικός σχηματισμός του θα παραπέμπεται για αργότερα, τότε ίσως ικανοποιηθεί και η Γερμανία, αλλά και η Αθήνα. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει, ούτως ή άλλως, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει λάβει γνώση όλων των προτάσεων και των σεναρίων.
Με Λαγκάρντ παρούσα
Το «ελληνικό ζήτημα» είναι το 5ο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ η παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συνδέεται τόσο με την Ελλάδα, όσο με την παρουσίαση της έκθεσης για τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου.
Όπως σημειώνεται στην ατζέντα, «το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος, τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, εάν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018. Το πλαίσιο για αυτή τη συζήτηση είναι μια συμφωνία που έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Οι υπουργοί θα συζητήσουν και την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης. Επισημαίνεται δε στην ατζέντα, πως «η εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελούν σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα και για το "ξεκλείδωμα" της περαιτέρω εκταμίευσης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ESM».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας