Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ έρχεται σήμερα στην Αθήνα, τρία 24ωρα πριν από το κρίσιμο Εurogroup στο Λουξεμβούργο, ώστε να συζητήσει μια ποσοτικοποιημένη πρόταση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα ανάπτυξης ώστε η Ελλάδα να πληρώνει λιγότερα χρήματα για τοκοχρεολύσια όταν η οικονομία επιβραδύνεται και περισσότερα όταν αναπτύσσεται.
►1. Οταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν ξεπερνά το 1% τότε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση το μέρος των δανείων πάνω από το 15% που δεν θα μπορέσει να εξοφληθούν θα μετατεθεί για αργότερα.
►2. Οταν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλότεροι και σε κάθε περίπτωση πάνω από 1,3% τότε η Αθήνα θα καλύπτει μεγαλύτερες υποχρεώσεις, ώς και 20% του ΑΕΠ.
Στην πραγματικότητα, με βάση το γαλλικό σχέδιο το προφίλ του χρέους θα καθορίζεται χρόνο με τον χρόνο και ιδιαίτερα μετά το 2022 οπότε οι υποχρεώσεις της Αθήνας αυξάνονται κατακόρυφα και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται μεγαλύτερη περίοδος χάριτος των δανείων ακόμα και κατά 20 έτη.
Στην περίπτωση που εγκριθεί ο μηχανισμός αυτός, τότε το 2060 το ελληνικό χρέος θα έχει θεαματική μείωση. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση αυτή πρέπει να εξεταστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και φυσικά να πειστεί το Βερολίνο.
Οι επαφές
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξευρεθεί λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές εντάσσεται η επίσκεψη του Μπρουνό Λε Μερ. Ο Γάλλος υπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Ελληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο (12.15 το μεσημέρι) για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ-Κάρλο Παντοάν.
Στόχος του κ. Λε Μερ είναι σε πρώτη φάση να μπορέσει να διασφαλίσει τα κεφάλαια που για να πληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις του Ιουλίου που μαζί με τους τόκους, τις δόσεις προς το ΔΝΤ και τα ομόλογα που λήγουν φτάνουν τα 7,4 δισ.
Ας σημειωθεί ότι στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αλλά και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 του ίδιου μήνα.
Οι χρηματοδοτικές πιέσεις συνεχίζονται και τον Αύγουστο με τη δόση του 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα προς τον ESM.
Γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί τα επόμενα 24ωρα στο Λουξεμβούργο έχει ήδη μεριμνήσει το EuroWorkingGroup (EWG) της περασμένης Πέμπτης όπου οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες «έστρωσαν» το χαλί για την αυξημένη δόση (όπως όλα δείχνουν θα φτάνει τα 8,5 δισ. ευρώ), πλην όμως δεν θα διστάσουν να το τραβήξουν κάτω από τα πόδια του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε περίπτωση που δεν «κλείσει» το σύνολο των προαπαιτούμενων τα οποία εκκρεμούν από το πακέτο της β’ αξιολόγησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι απομένουν κάποια ήσσονος σημασίας, τα οποία θα κλείσουν τις επόμενες 2 ημέρες ώστε στο Eurogroup της Πέμπτης να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και αστερίσκοι.
Οχι μόνο υποσχέσεις
Ως προς το τελευταίο ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρείχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις στον Τόμας Βίζερ.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν προχώρησαν στη σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report).
Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Πέμπτης η κυβέρνηση προσβλέπει σε κάτι παραπάνω από υποσχέσεις στο θέμα το χρέους, διεκδικώντας μια όσο το δυνατόν πιο σαφή διατύπωση για μελλοντική ελάφρυνσή του, το οποίο έχει ήδη φτάσει στα 326,258 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τρίμηνου του 2017.
Τα 2/3 ή το 67,6% αυτού του χρέους είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Τα δάνεια αυτά η κυβέρνηση θέλει να τα «κλειδώσει» με σταθερό επιτόκιο από κυμαινόμενο που είναι σήμερα, αλλά το σενάριο αυτό προσκρούει στον τοίχο του Βερολίνου.
Το ίδιο θα συμβεί και με τη διατύπωση την οποία θα κάνουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών, η οποία δεν θα διασφαλίζει τη συμμετοχή με κεφάλαια του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Και αυτό από τη στιγμή που το ανακοινωθέν δεν θα προσδιορίζει με τη σαφήνεια που θα ήθελε η ελληνική πλευρά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας