«Αχτίδες ελπίδας» για συμβιβασμό που θα ανοίξει δρόμο και για το θέμα του χρέους βλέπει ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Handelsblatt», αλλά και της «Welt». Όπως σημειώνουν, μετά και την ψήφιση των νέων μέτρων στις 9 Ιουνίου, δεν μπορεί πια παρά να δοθεί η επόμενη δόση, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για μια ρύθμιση για το χρέος.
Η εφημερίδα «Handelsblatt», υπό τον τίτλο «H διαμάχη για το χρέος λίγο πριν από το τέλος», επισημαίνει ότι «επιτέλους προδιαγράφεται συμβιβασμός».
Όπως σημειώνει, η ελληνική κυβέρνηση, «για να προδιαθέσει θετικά τους δανειστές, ψήφισε την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος άλλο ένα πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί να σταματήσει την απόφαση για την επόμενη δόση».
Από την πλευρά της η εφημερίδα «Die Welt» κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, που προκαλεί την οργή των Ελλήνων κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποδίδοντάς του μέρος της ευθύνης για τη λύση που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.
«Τα μάτια του Δημήτρη Τζανακόπουλου εκπέμπουν αγωνιστική διάθεση όταν μιλά για τον Σόιμπλε» γράφει η εφημερίδα και θυμίζει ότι ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης «επισημαίνει ότι θα ήταν καλύτερο να βοηθήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από το να βάζει συνεχώς προσκόμματα… Ο Τζανακόπουλος δεν είναι όμως το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που αυτές τις ημέρες του "ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι"».
Όπως αναφέρει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «έχει αγγίξει νέο ρεκόρ αντιδημοτικότητας στην Ελλάδα. Η τύχη της κυβέρνησης και τη χώρας φαίνεται για μια ακόμη φορά να βρίσκεται στα χέρια του».
«Για την ελληνική κυβέρνηση, το γερμανικό "όχι" μοιάζει σαν να της τραβούν το σωσίβιο από τα χέρια, παρότι κατέβαλε το τίμημα», αναφέρει η εφημερίδα και «η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του μεγάλη βοήθεια».
Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται έναν οικονομολόγο κοντά στις διαπραγματεύσεις, που όμως μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, και ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, για να εξηγήσει τη γερμανική στάση.
«Χάθηκε εμπιστοσύνη στο παρελθόν» λέει και συμπληρώνει ότι «οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ψηφίστηκαν νέοι νόμοι χωρίς την ενημέρωση των δανειστών».
Ωστόσο, όπως λέει «υπάρχουν αχτίδες ελπίδας».
Αναφέρει ότι τα βασικά εμπόδια «για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις παραμένουν η γραφειοκρατία, ο νεποτισμός και μια αναποτελεσματική φορολογική διοίκηση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διαφεύγουν φορολογικά έσοδα 11-16 δισ. ευρώ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας