Θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία ενεργειακών συνεταιρισμών από πολίτες, δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκτά για πρώτη φορά η Ελλάδα σε μια περίοδο που η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώνεται και η κυβέρνηση βλέπει με θετικό μάτι την ενεργοποίηση τέτοιων μεικτών σχημάτων στις τοπικές κοινωνίες.
Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει σημαντικά κίνητρα υπέρ της δημιουργίας «ενεργειακών κοινοτήτων», βάζοντας έτσι στο παιχνίδι της ελεύθερης αγοράς τους συνεταιρισμούς φυσικών ή νομικών προσώπων και κυρίως εκείνους που επιδιώκουν να έχουν κοινωνικό αποτύπωμα με τη λειτουργία τους.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί θα έχουν σταθερό φορολογικό συντελεστή για πέντε χρόνια, οι αιτήσεις αδειοδότησης για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τη ΡΑΕ, ο υπουργός Ενέργειας θα μπορεί να τους εξαιρεί από διαγωνισμούς ή να διαμορφώνει προνομιακούς όρους υπέρ τους (;), θα απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους άδειας παραγωγής, ενώ θα πληρώνουν το ήμισυ των εγγυητικών επιστολών.
Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί μπορούν να δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής, αποθήκευσης, ιδιοκατανάλωσης, διανομής και προμήθειας ενέργειας, καθώς και στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Στους συνεταιρισμούς θα μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου, με την προϋπόθεση να σχετίζονται με τον τόπο δραστηριοποίησής τους κατά τουλάχιστον 75%.
Τα φυσικά πρόσωπα-μέλη πρέπει να έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο που θα βρίσκεται εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας της ενεργειακής κοινότητας ή να είναι δημότες της περιφερειακής ενότητας.
Τα νομικά πρόσωπα-μέλη πρέπει να έχουν την έδρα τους εντός της περιφερειακής ενότητας της έδρας του συνεταιρισμού.
Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί μπορούν να είναι μη κερδοσκοπικοί αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πάνω από 15 μέλη και το 50% συν 1% είναι φυσικά πρόσωπα.
Πέραν της υποχρεωτικής συνεταιριστικής μερίδας, τα μέλη μπορούν να αποκτήσουν μία ή περισσότερες προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες, με ανώτατο όριο συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο το 20% για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και το 40% για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα κέρδη των μη κερδοσκοπικών συνεταιρισμών διατίθενται για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους, ενώ για τους κερδοσκοπικούς η διάθεση των κερδών γίνεται μετά την παρακράτηση τουλάχιστον του 10% για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας