Λιγότερο από τρεις ώρες κράτησε το Eurogroup στη Μάλτα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι υπάρχει κατ΄αρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Το κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία και η ανησυχία για περαιτέρω αστάθεια σε ολόκληρη των Ευρωζώνη -εν όψει και των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία- επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις που είχαν «βαλτώσει» το προηγούμενο διάστημα.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, προβλέπει μέτρα και αντίμετρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Επιστρέφουν κατά πάσα πιθανότητα τη Μεγάλη Δευτέρα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο αλλά και προγράμματα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, για τη στέγαση, την απασχόληση της νέας γενιάς, τη μείωση των τιμών στα φάρμακα, τις επενδύσεις και μειώσεις φόρων περιλαμβάνει το «πακέτο» για το 2019 και το 2020.
Μέτρα και αντίμετρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ
«Η συμφωνία του Φλεβάρη στο Eurogroup, επικυρώθηκε σήμερα. Αλλάζοντας τον τρόπο των διαπραγματεύσεων καταφέραμε στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας να φτάσουμε σε κατ' αρχήν συμφωνία ξεπερνώντας πρώτα τα εμπόδια στα μεγάλα ζητήματα και αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο τα μικρά» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του Eurogroup.
Πρόκειται για ένα συμβιβασμό που περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα και αντίμετρα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως τόσο τα περιοριστικά μέτρα όσο και τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν τώρα.
«Τα αντίμετρα θα τεθούν σε εφαρμογή υπό την προϋπόθεση πως το πρόγραμμα θα βρίσκεται εντός στόχων» πρόσθεσε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα νούμερα.
«Μιλάμε για μέτρα 1% (περικοπές συντάξεων) το 2019 και 1% το 2020 (μείωση του αφορολόγητου). Όσον αφορά τα αντίμετρα, η συμφωνία περιλαμβάνει ''θετικά'' μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2019 που θα κατευθυνθούν σε προγράμματα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, για τη στέγαση, την απασχόληση της νέας γενιάς, τη μείωση των τιμών στα φάρμακα και τις επενδύσεις.
Τα αντίμετρα για το 2020, ύψους και πάλι 1,8 δισ. ευρώ, θα προβλέπουν μειώσεις φόρων, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος».
Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «τα αντίμετρα δημιουργούν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα». Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε παράλληλα, τη συμφωνία για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει τα οικονομικά δεδομένα απ' όπου θα προκύπτει η ενεργοποίηση των μέτρων και των αντίμετρων.
Στα εργασιακά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «δεν θα υπάρξουν ομαδικές απολύσεις» και «δεν θα τεθεί σε εφαρμογή το λοκ άουτ».
Οι συλλογικές συμβάσεις «θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα το 2018» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να διευκρινίσει πως τα μέτρα -για το 2019 και 2020- θα εφαρμοστούν μόνο εάν ενεργοποιηθεί ο μεσοπρόθεμος σχεδιασμός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το 2018.
«Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Τότε, θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως και οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια» συμπλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τέλος, σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Έλληνας υπουργός, τόνισε πως η συζήτηση αρχίζει μετά το 2018. «Το θέμα παραμένει ανοικτό» είπε, και πλέον θα πρέπει να αναμένουμε για το ύψους που θα κυμανθούν τα επόμενα χρόνια.
Οι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι
«Πετύχαμε μεγάλη πρόοδο για τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος Αλλάξαμε τη στρατηγική, εντατικοποιήσαμε τις διαβουλεύσεις και έχουμε συμφωνία ως προς τα μεγάλα ζητήματα και τα χρονοδιαγράμματα. Απομένουν μικρές λεπτομέρειες» τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν στην Αθήνα. «Το 2018 θα υπάρξει έκθεση για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», υπογράμμισε.
Επιβεβαίωσε πως το πακέτο μέτρων αγγίζει το 2% του ΑΕΠ. 1% θα αφορά τις περικοπές στις συντάξεις και θα εφαρμοστεί το 2019. Το υπόλοιπο 1% αφορά την περικοπή του αφορολόγητου και θα εφαρμοστεί το 2020.
Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
«Οι θεσμοί θα συνεχίζουν να δουλεύουν για Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία) το συντομότερο δυνατόν» πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ευχαριστημένος από την καταρχήν συμφωνία δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνοντας ότι άμεσα θα βρεθούν στην Αθήνα οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί το SLA.
Ο Επίτροπος Οικονομικών έκανε λόγο για εξισορροπημένη συμφωνία. «Δίνουμε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να λάβει ένα πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία».
Από την πλευρά της ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε σχέση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να υιοθετούν και να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα, ανέφερε.
«Αυτή η καθυστέρηση είχε ένα αντίκτυπο στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα», σημείωσε με νόημα.
Εκ μέρους του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για υπεραποδόσεις και παρέπεμψε στα νούμερα και τα μεγέθη που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
«Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα του 2016 για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα».
H Aθήνα και οι διεθνείς δανειστές σημείωσαν πρόοδο την Παρασκευή όπως επιβεβαίωναν κύκλοι των διαπραγματευτών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσων (dpa).
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε συνάντηση με τους ομολόγους του ότι «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)».
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του Eurogroup, η εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας ανακοίνωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τη Δευτέρα στο Βερολίνο.
Ζητά διασφαλίσεις για το χρέος
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εμφανίστηκε ικανοποιημένο από τη συνεδρίαση, όμως ζήτησε διασφαλίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η συμβολή των επαφών Τσίπρα
Κυβερνητικές πηγές, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της συνεδρίασης, υποστήριζαν πως επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020. Σημείωναν επίσης πως στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ υπογράμμιζαν πως αποκρούστηκαν το λοκ άουτ και η αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
«Τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup», τόνιζαν επίσης οι ίδιες πηγές, για να συμπληρώσουν πως στην τελική συμφωνία, θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.
Αντιδράσεις από τα κόμματα
Με πυρά κατά της κυβέρνησης αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας