Η τροχιά ανάπτυξης που προδιαγραφόταν για την ελληνική οικονομία στο κλείσιμο του 2016 δεν ήρθε ποτέ και σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η χρονιά έκλεισε με οριακή ύφεση (-0,05% έναντι εκτίμησης για +0,3%) εξαιτίας της αβεβαιότητας που παρατηρείται στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης.
Οι διαφορές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα
Η στατιστική Αρχή αναθεώρησε τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2016 και σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσίασε μείωση 1,1% σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2015, έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση στις 14 Φεβρουαρίου.
Σε τριμηνιαία σύγκριση (δ' τρίμηνο 2016 προς γ' τρίμηνο 2015), το ΑΕΠ μειώθηκε 1,2% έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.
Μετά την αναθεώρηση των στοιχείων, η πορεία του ΑΕΠ (ετήσια σύγκριση) για το 2016 έχει ως εξής: -0,7% το α' τρίμηνο 2016 (+0,1% το α' τρίμηνο 2015), -0,4% το β' τρίμηνο 2016 (+0,4% το β' τρίμηνο 2015), +2% το γ' τρίμηνο 2016 (-2,4% το γ' τρίμηνο 2015) και -1,1% το δ' τρίμηνο 2016 (+0,7% το δ' τρίμηνο 2015).
Ως προς τα στοιχεία που μετέχουν στη σύνθεση του ΑΕΠ, το δ' τρίμηνο 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο το 2015 προκύπτουν τα εξής: Η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,1% και της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2%). Το α' τρίμηνο πέρυσι η κατανάλωση των νοικοκυριών είχε μειωθεί 0,6%, το β' τρίμηνο είχε μειωθεί 0,7% και το γ' τρίμηνο είχε αυξηθεί 6,1%
Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) μειώθηκαν 13,8% το δ' τρίμηνο, από μείωση 10,2% το α' τρίμηνο, αύξηση 17,8% το β' τρίμηνο και αύξηση 12,6% το γ' τρίμηνο.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 5,7% (-11% το α' τρίμηνο, -9,9% το β' τρίμηνο και +11% το γ' τρίμηνο) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 3% (-10% το α' τρίμηνο, -2,1% το β' τρίμηνο και +13,8% το γ' τρίμηνο).
Τα νεότερα στοιχεία, έρχονται ενόσω η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πιέσεις του Ταμείου προς την ελληνική πλευρά αυξάνονται και οι διαφωνίες ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές δυσκολεύουν την άμεση λύση στην «ελληνική εξίσωση». Το γεγονός αυτό έρχεται να αμφισβητήσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% για το 2017.
Αναμένουμε...
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα οικονομικών, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Η Αν. Μπράιτχαρτ ανέφερε πως η Επιτροπή «σημειώνει» τα εν λόγω νούμερα, υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι τριμηνιαία και επομένως όχι τελικά. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη γι' αυτό το έτος και, όπως κάναμε ξεκάθαρο στις προβλέψεις μας, η διατήρηση του μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση της εφαρμογής τους είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας πως η εργασία με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους συνεχίζεται με στόχο να συνεχιστεί η πρόοδος και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Πηγές της κυβέρνησης απαντούσαν σε ανάλογο μήκος κύματος, παραπέμποντας στα λεγόμενα της εκπροσώπου της Κομισιόν, η οποία επεσήμανε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και όχι τελικά, παρέπεμπαν πηγές της κυβέρνησης. «Περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου», έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας