Ο παράγοντας χρόνος είναι εκείνος που θα κρίνει τελικά αν η Ελλάδα προλάβει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παράλληλα επιχειρεί να θέσει από τώρα τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στις επικείμενες πιέσεις για πώληση του 17% της ΔΕΗ.
Το μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος, με αποδέκτες ουσιαστικά την κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι ότι ο στόχος ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE παραμένει εφικτός, αλλά απαιτεί την τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Αν προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα και κλείσει η συμφωνία σε πολύ σύντομο διάστημα, όπως αισιοδοξούμε, θα υπάρχει χρόνος να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση που αποτελεί στρατηγικό μας στόχο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup.
Ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα είχε προϊδεάσει για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ύψους 2,5-3,5 δισ. ευρώ για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως ότου εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΚΤ (σ.σ. ολοκλήρωση αξιολόγησης και διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους), δηλώνοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν θα χαθεί, αλλά «μπορεί να την αναβάλουμε για λίγο».
Διάψευση
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, της πώλησης μονάδων και της ταχύτερης απώλειας μεριδίων αγοράς, για τα οποία οι δανειστές έχουν προϊδεάσει ότι είναι από τα επίμαχα θέματα της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων, ο Γ. Σταθάκης διέψευσε τις πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις.
Ερωτηθείς αν οι δανειστές έχουν θέσει θέμα ιδιωτικοποίησης μονάδων της Επιχείρησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει πέσει ως εναλλακτική η πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών εργοστασίων, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι «στη δική μας ατζέντα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη χρονική συγκυρία και ως εκ τούτου θα επιμείνει στην απόφαση να μεταβιβαστεί το μερίδιο του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο υπερταμείο για μελλοντική «αξιοποίηση».
Ο ίδιος εκτίμησε πως τα ενεργειακά «δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση», παραδέχτηκε όμως ότι «υπάρχουν κάποιες διαφωνίες με τους δανειστές ως προς τις υποχρεωτικές δημοπρασίες πώλησης ρεύματος (NOME)» στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εννοώντας την απαίτηση της τρόικας να δημοπρατηθούν το 2018 πολύ υψηλότερες ποσότητες ρεύματος (33%) αντί του 13% που προβλέπεται στον νόμο.
«Θα φτάσουμε σε ένα σημείο σύγκλισης με τους δανειστές παρά τις διαφωνίες» εκτίμησε ο Γ. Σταθάκης και προσδιόρισε ως χρονικό ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε και θα αξιολογηθεί η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, παρότι η τρόικα έχει ζητήσει ο έλεγχος και οι σχετικές αποφάσεις να δρομολογηθούν τον προσεχή Ιούνιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας