Η Honda και η Nissan βρίσκονται σε συνομιλίες για την «εμβάθυνση των δεσμών τους», συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής συγχώνευσης, όπως αποκαλύπτει το Reuters. Η είδηση αποτελεί «βόμβα» για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας και, αν το σενάριο επαληθευτεί, θέτει σε νέες βάσεις την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου.
Μια συγχώνευση Honda και Nissan θα δημιουργούσε μια εταιρεία 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ετήσια παραγωγή 7,4 εκατομμυρίων οχημάτων, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στον κόσμο, βάσει πωλήσεων οχημάτων, μετά την Toyota και τη Volkswagen.
Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη χτίσει στρατηγική εταιρική σχέση από τον Μάρτιο για να συνεργαστούν στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων. Η Nissan ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο εξοικονόμησης κόστους ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας και το 20% της παγκόσμιας παραγωγικής της δυναμικότητας, καθώς η πτώση των πωλήσεων στην Κίνα και τις ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση των κερδών του δεύτερου τριμήνου κατά 85%.
«Αυτή η συμφωνία φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με τη διάσωση της Nissan, αλλά η ίδια η Honda δεν επαναπαύεται στις δάφνες της», δήλωσε ο Sanshiro Fukao, εκτελεστικός συνεργάτης του Itochu Research Institute.
Οι μετοχές της Nissan έκλεισαν σχεδόν 24% υψηλότερα, στις συναλλαγές στο Τόκιο την Τετάρτη, ενώ οι μετοχές της Honda, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Nissan, υποχώρησαν 3%. Οι μετοχές της Mitsubishi κέρδισαν σχεδόν 20%.
Οι εταιρείες συζητούν επίσης το ενδεχόμενο πλήρους συγχώνευσης, καθώς και την εξέταση τρόπων συνεργασίας με τη Mitsubishi Motors, στην οποία η Nissan είναι ο κορυφαίος μέτοχος με ποσοστό 24%.
Οι παλιές αυτοκινητοβιομηχανίες παλεύουν με τις προκλήσεις των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου η BYD και άλλες εταιρείες έχουν εκτοξευθεί.
Η Honda, η Nissan και η Mitsubishi δήλωσαν ότι δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, αν και η Nissan και η Mitsubishi παραδέχθηκαν πως εξετάζουν ευκαιρίες για μελλοντική συνεργασία.
Οι τρεις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας