Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, το φάντασμα του πληθωρισμού, η απότομη αύξηση του κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το δημόσιος χρέος φαίνεται πως επισκιάζουν την, όπως φαίνεται, ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.
Η έκθεση επισημαίνει ότι κυριαρχεί παγκοσμίως μια αίσθηση αβεβαιότητας που κλυδωνίζει την ανάπτυξη του εμπορίου, ως απόρροια της γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας.
Προτρέπει τις εκάστοτε ηγεσίες παγκοσμίως να θέσουν ως προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων την καταπολέμηση του πληθωρισμού, την διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για την αύξηση των δαπανών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος εξεύρεσης ειδικευμένου και καταρτιζόμενου εργατικού προσωπικού.
Όσον αφορά τη χώρα μας, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 2% στα τέλη του 2026 λόγω της επίμονης αύξησης του δείκτη τιμών στις υπηρεσίες. Καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Η διατήρηση του δημόσιου χρέους σε σταθερά φθίνουσα πορεία πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα του κράτους, τονίζει ο ΟΟΣΑ, καθώς η γήρανση του πληθυσμού και οι ανάγκες για άμεσες επενδύσεις θα ασκήσουν δημοσιονομικές πιέσεις στις μελλοντικές δημόσιες δαπάνες.
Γεωπολιτικές εντάσεις και δημόσιο χρέος τρομάζουν
«Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και ευθυγραμμιστεί με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ενώ η ανάπτυξη παραμένει σταθερή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann. «Παράλληλα, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνιστά έναν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο, οι αναλογίες δημοσίου χρέους και ΑΕΠ είναι υψηλές και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι εξασθενημένες. Η πολιτική δράση πρέπει να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα, μέσω μιας νομισματικής πολιτικής που θα μειώσει προσεκτικά τα επιτόκια για να εξασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμένουν υπό έλεγχο και μέσω μιας δημοσιονομικής πολιτικής που θα ανακτήσει δημοσιονομικό χώρο για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει χώρος για μελλοντικές αυξήσεις δαπανών. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και οι βάσεις για την ανάπτυξη, πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, να αναιρεθούν οι υπερβολικά αυστηροί περιορισμοί στις επενδύσεις των επιχειρήσεων και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η δομική αύξηση των ελλείψεων εργασίας».
Σε κίνδυνο η ανάπτυξη του εμπορίου
Η έκθεση επισημαίνει την επίμονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί. Η κλιμάκωση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές ενέργειας και να πλήξει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να εμποδίσουν την ανάπτυξη του εμπορίου. Δυσμενείς εκπλήξεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης ή την πορεία του αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να εκπλήξει θετικά. Βελτιώσεις στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, για παράδειγμα, εάν η αγοραστική δύναμη ανακάμψει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δημόσιες δαπάνες. Μια πρόωρη επίλυση μεγάλων γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε επίσης να να μειώσει τις τιμές της ενέργειας.
Ανάγκη αντιμετώπισης του πληθωρισμού, δημοσιονομικών πιέσεων και ελλείψεων εργατών
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, η έκθεση τονίζει την ανάγκη για διαρκή μείωση του πληθωρισμού, την αντιμετώπιση των αυξανόμενων δημοσιονομικών πιέσεων και την επίλυση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δομικά εμπόδια για υψηλότερη πορεία ανάπτυξης.
Οι μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να συνεχιστούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτός από την Ιαπωνία, συνιστά ο ΟΟΣΑ. Ο χρόνος και το εύρος των μειώσεων θα πρέπει να κρίνονται προσεκτικά και να εξαρτώνται από τα δεδομένα, διασφαλίζοντας ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις ελέγχονται πλήρως.
Η αποφασιστική δημοσιονομική δράση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να παρέχονται οι απαραίτητοι πόροι για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικοί κλυδωνισμοί και οι περιορισμοί των δημοσίων δαπανών. Ισχυρότερες βραχυπρόθεσμες προσπάθειες για τον περιορισμό της ανάπτυξης των δαπανών, την βελτιστοποίηση των εσόδων και την ενίσχυση των αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων προσαρμογών πρέπει να αποτελούν τη βάση των προσπαθειών για την εξισορρόπηση των φορτίων χρέους.
Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις σε εκπαίδευση
Απαιτούμενο είναι, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αναζωογονηθεί η αδύναμη αναπτυξιακή πορεία που σκιαγραφείται.
Αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα πολιτικής που να περιλαμβάνει προσπάθειες ενίσχυσης της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων μεταξύ των εργαζομένων.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να θέσουμε τις βάσεις για ισχυρότερη και βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Alvaro Pereira. «Οι ελλείψεις στην εργασία αποτελούν ήδη πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις σε πολλές χώρες και η γήρανση του πληθυσμού θα το επιδεινώσει. Η πολιτική πρωτοβουλία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δεξιότητες εξελίσσονται με τις ανάγκες των αγορών εργασίας και ότι η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, ειδικά των ηλικιωμένων εργαζομένων και των γυναικών, αυξάνεται».
Γεωγραφικές αποκλίσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης
Όπως περιγράφει ο ΟΟΣΑ υπάρχει γεωγραφική ανισότητα ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Για παράδειγμα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ προβλέπεται να είναι 2,8% το 2025, πριν επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2026, ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη προβλέπεται να είναι 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026. Στην Ιαπωνία προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 1,5% το 2025, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να υποχωρήσει στο 0,6% το 2026. Η ραγδαία αναπτυξιακή πορεία της Κίνας φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια καθώς προβλέπεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 4,7% το 2025 και 4,4% το 2026.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας